Into The Spirit Of Rory Gallagher
Stichting Rory Gallagher Tribute Holland
Waerdse Tempel, Heerhugowaard
1 oktober 2010

Tekst : Gerrit Harmsen

Jinx, Shinkicker & Bernie Marsden

Na de bomvolle Rory Tribute van afgelopen maart in Wijk aan Zee hebben Theo, Anja, Paul en Rob gedacht,”weet je wat, we doen er gewoon nog een tribute tussen door”. Deze keer was de Waerdse Tempel in Heerhugowaard de plaats van handeling. Wederom erg vriendelijk ontvangen en alle medewerking gehad. Bij binnenkomst is de grote zaal gevuld met een kleine 250 Rory fans. Zij zien allen dat het podium schitterend is aangekleed. Tapijt op het podium, een heerlijke oude 70’s lamp, een mooie foto van Bernie met zijn vriend Rory en uiteraard het bekende Rory portret. En prettige binnenkomst met zo’n sfeervol podium.
Daarbij de prima samenstelling van het programma en voor de aanwezigen kan het feest beginnen.

De Nederlandse band Jinx mag de avond openen als de het laatste publiek nog langzaam binnen druppelt. Ruud, Harry en Gerrit gooien een eerste Rory klanken de zaal in.
Foto Concert verslag: Into The Spirit Of Rory Gallagher – 1 okt. 2010 Waerdse Tempel, Heerhugowaard
Vooral de zang  komt behoorlijk in de buurt van onze held in de hemel. Confronterend en pijnlijk is op dat momnet het gevoel van zijn gemis. Omgeven zijn met allemaal fans is dan gelukkig een kleine troost. Langzaam slaagt Jinx erin om de mensen te pakken te krijgen.
De eerste juich kreten galmen door de zaal. Naar een klein uur wordt de stekker eruit getrokken en is de band gedwongen zelfs hun set inkorten. Jammer, want Jinx blijkt gewoon een fijne opener.

Na Jinx is het de buurt aan de energieke Chris Stuckey met zijn band Shinkicker.
Degene die deze band eerder aan het werk hebben gezien weten waartoe Chris in staat in en dat schept verwachtingen.
Eigenlijk is: “A Million Miles Away” het enige rustpunt in zijn set.
Verder springt, rent, en rockt Chris over het podium. Skinkicker maakt prima gebruik van het enthousiasme uit de zaal en de vonken vliegen er van af. Zijn gitaarspel is virtuoos wat maakt dat er heel makkelijk contact met het publiek ontstaat. De energie die Chris uitstraalt zal hierbij ongetwijfeld van invloed zijn geweest. De zaal swingt, zingt, springt en rockt gelijk als Chris zelf. De stuwende bas, de heerlijke drums en het subtiele orgel zorgen voor een band die speelt als een net geoliede machine. Als Chris met ‘Shadow Play’ het laatste nummer inzet kookt de zaal al. De aanwezigen Rory vrienden gaan los, helemaal als Chris van het podium afspringt en met zijn tomeloze energie zijn gitaar kunsten tussen het publiek ten gehore brengt. Aan het einde wordt de band gesommeerd het podium af te gaan. Zij hadden nog wel uren willen door spelen. Heel, heel langzaam keert de rust terug, Wat een band!!
Foto Concert verslag: Into The Spirit Of Rory Gallagher – 1 okt. 2010 Waerdse Tempel, Heerhugowaard

Foto Concert verslag: Into The Spirit Of Rory Gallagher – 1 okt. 2010 Waerdse Tempel, Heerhugowaard

Na even te hebben kunnen bij komen van Shinkicker krijgen we als waardige afsluiter van deze avond de Bernie Marsden Band.
Bernie heeft de begeleiders van Rory Gallagher in zijn band die in de periode 1991 – 1995 met Rory speelden. David Levy op bas en Richard Newman op drums. Gitarist Jim Kirkpatrick maakt de band compleet.
Als de band met het 2de nummer ‘Tatoo Lady’ inzet heeft Bernie de zaal gelijk in zijn greep om deze de rest van de avond ook niet meer los te laten. Naast een paar ‘oudjes’ die aan de houten tafels zitten wordt er voor het podium een dansvloer. Opmerkelijk dat hier tussen een kleine dame van rond de 17/18 jaar valt waar te nemen die alles volledig mee zingt.
Foto Concert verslag: Into The Spirit Of Rory Gallagher – 1 okt. 2010 Waerdse Tempel, Heerhugowaard
De overlevering van Rory gaat dus nog wel even door, een prettige wetenschap.
Als Bernie in zijn 2de toegift afsluit met ‘Going To My Home Town’ dringt het langzaam door dat de avond echt ten einde is.

De organisatie is er wederom in geslaagd met deze bands een topavond te verzorgen.
Het publiek zal zich inmiddels weer op maken voor het eerste weekend van maart waarneer er in Café De Zon de traditionele Rory Tribute plaats zal vinden. Na het overweldigende succes van vorig jaar zal het programma met de vrijdag worden uitgebreid. Thanks allemaal en tot de 4de maart in Wijk aan Zee.

Internet: www.rorygallagher.nl


Ook op Blues Magazine ...