Hokie Joint
KoninginneNach, Den Haag
woensdag 29 april 2009

Tekst & Foto’s : Jeroen Bakker

Het is precies twintig jaar geleden als de eerst akkoorden van de allereerste ‘Nach’ schallen over het Kerkplein. De Haagse KoninginneNach heeft nadien met acts als o.a. The Red Devils, The Hoax, Paladins. Buddy Guy, The Fabulous Thunderbirds (en daarnaast solo-optredens van zowel Kim Wilson als Jimmy Vaughan) een prachtige traditie opgebouwd.

Hokie Joint (29 April 2009 - KoninginneNach, Den Haag, NL)Hokie Joint (29 April 2009 - KoninginneNach, Den Haag, NL)Hokie Joint (29 April 2009 - KoninginneNach, Den Haag, NL)

Of we getuigen zijn van een even memorabel optreden als dat van de bovengenoemde bands moet blijken als om 19.45 uur The Hokie Joint het Kerkplein-Podium betreedt en met ‘Apologise (It’s Not My Problem)’ de nog niet massaal toegestroomde menigte opwarmt. Met het van het album ‘The Way It Goes … Sometimes’ afkomstige ‘Back Where We Are Going’ wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een stel geweldige performers. Naast de puike blues-harp-partijen van Giles King, die we kennen van Ian Siegal’s ‘Meat & Potatoes’, is de act van van frontman JoJo Burgess een ware troef in dit Britse collectief. Zo horen we hem hartverscheurend tekeer gaan in een meeslepend ‘The Crying Song’ waarin we een vleugje Tom Waits ontwaren. Joel Fisk op gitaar is het bewijs dat het met de toekomst van de Britse blues in de komende decennia helemaal goed zit. De invloeden van de vroegere Clapton liggen er dik boven op. Samen met Jojo de jongste van de band maar met een allure alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Speciale vermelding verdient ook Fergie Fulton die in de afgelopen 35 jaar zo ongeveer de gehele Britse blues-wereld met solide bas-werk heeft ondersteund. Drummer Stephen Cutmore zou de iets jongere broer van Keith Richards kunnen zijn maar blijkt in de jaren tachtig het duo The Bottom Brothers met Fergie te hebben gevormd. Voor beiden zijn de verscheidenheid aan stijlen waarmee Hokie Joint zich inlaat geen enkel probleem en klinken de album-tracks live uitgevoerd nog indrukwekkender.
Tijdens ‘Mrs Jones’ lijkt het podium door een op-hol-geslagen rookmachine in een Smokie Joint te vernaderen maar de heren lijken, mede mogelijk gemaakt door de nabijgelegen coffee-shop, zelf ook enigszins bedwelmd. De muziek zal er echter niet onder lijden. In tegendeel. We menen zelfs stoom uit de harmonica te zien verschijnen en zanger JoJo trekt tijdens ‘Bang Bang Bang Bang’ zijn jasje uit want de machine begint nu toch echt warm te draaien. Op het album wordt er geopend met het titelnummer maar in een lang uitgerekte uitvoering wordt hier het optreden mee beëindigd. De band-leden worden nogmaals aan ons voorgesteld en hiermee wordt een memorabel optreden van Hokie Joint op KoninginneNach 2009 afgesloten.

Website Hokie Joint : www.myspace.com/thehokiejoint


Ook op Blues Magazine ...