17e editie Jazz bij Duurstede
met thema Blues – “Blues in Wijk” – en optredens van o.a. Danny Bryant’s Red Eye Band (UK), Sugar Ray Norcia (USA) en Buddy Whittington (USA)
Binnenstad Wijk bij Duurstede, met het Rabobank Bluespodium in de Muntstraat
Zaterdag 6 juni 2009

bluesinwijk-060609-028

Door Arie Verheul

Zaterdag 6 juni 2009 ging de lang gekoesterde droom van 3 enthousiaste bluesmannen uit Wijk bij Duurstede in vervulling. Een eigen bluespodium bij de 17e editie van JazzbyDuurstede op het plein naast het plaatselijke museum Dorestad in de fraaie Wijkse binnenstad. BLUESinWIJK (zo noemen de Wijkse bluesmannen zichzelf) hadden het plein omgetoverd tot een gezellig bluesplein met terras, horeca en espressobar. Het weer was prima, het geluid was uitstekend en de locatie aan de rand van het prachtige kasteelpark was prachtig. De bluesmannen en JazzbyDuurstede pakten flink uit met bluesgiganten als Danny Bryant, Sugar Ray Norcia en Buddy Whittington. Honderden Wijkse bluesliefhebbers genoten van de prachtige blues die deze muzikanten en hun bands lieten horen.

blues-060609-036-6

Bryant zorgde weer voor de vurige en snoeiharde blues zoals we dat inmiddels van hem gewend zijn.
Muzikaal enorm gewaardeerd werd het optreden van de uit Amerika overgevlogen mondharmonica ”goeroe” Sugar Ray Norcia. Samen met de NERVOUS FELLAS liet hij in prima combinatie met deze Rotterdamse band zien en horen hoe je dat kleine handinstrument kunt laten klinken en knallen.
Buddy Whittington sloot af met zijn nieuwe Engelse band. Het was zijn 2e eigen optreden in Nederland nadat hij eind 2008 na 15 jaar John Mayall en de Bluesbreakers solo ging. Hij speelde verschillende nummers van zijn nieuwe CD en het klonk allemaal als een klok. Heel bijzonder was de ontmoeting tussen Norcia en Whittington in de foyer van het museum tijdens het diner. Je zou verwachten dat beide mannen, die al tientallen jaren meedraaien in de bluesscene elkaar eens eerder hadden gezien, maar dat was niet het geval. BluesinWijk bracht ze met elkaar in contact en zo leerden ze elkaar wat beter kennen. Toen bleek dat ze heel veel gemeenschappelijke muzikale vrienden hadden. Kort voor Whittington het podium betrad vroeg hij Norcia of hij zin had enkele nummers met hem mee te spelen. Norcia stond op het punt van vertrek, maar maakte graag gebruik van deze uitnodiging en zo ontstond een uniek muzikaal optreden van de beide mannen. Ze speelden met elkaar alsof ze al jaren niet anders deden. Prachtig om te zien.

Tussen de giganten door speelde de 2 jaar geleden opgerichte bluesband Radio Rental. Een band om in de gaten te houden. Stevige eigen nummers en een mooie sound. Het bluesterras werd tijdens de pauzes voorzien van prettig in het gehoord liggende blues ballads van de Wijkse 2-mansformatie The Vintage Brothers.

Wijk bij Duurstede kan terugzien op een fenomenale eerste bluesdag. De eerste zaterdag van juni 2010 is BluesinWijk van plan dit kunstje opnieuw uit te halen…

bluesinwijk-060609-032

Links
Danny Bryant’s RedEye Band : www.redeyeband.co.uk
Buddy Whittington : www.buddywhittington.com
Sugar Ray Norcia : www.sugarrayandthebluetones.com
Blues in Wijk : www.bluesinwijk.nl
Jazz bij Duurstede : www.jazzbyduurstede.nl


Ook op Blues Magazine ...