Bill Wyman’s Rhythm Kings
Het Park, Hoorn
Maandag 2 februari 2009

Tekst: Jeroen Bakker | Foto’s: Marco van Rooijen

Bill Wyman

Na 31 jaar in dat ‘andere bandje’ gespeeld te hebben vond Bill Wyman het welletjes en besloot met gelijkgestemden uit de ‘branche’ fijne ‘traditionele’ muziek van even zo fijne artiesten te spelen. We zijn nu al weer 12 jaar verder en Bill’s Rhythm Kings is nog steeds een graag geziene act op de Nederlandse podia. Het concept is door de jaren heen nauwelijks veranderd:

Bill Wyman is de onopvallende regisseur/bassist van het orkest en daaromheen bevinden zich enkele ‘over’-geroutineerde muzikanten als Georgie Fame (orgel), Albert Lee (gitaar), Terry Taylor (gitaar), Graham Broad (drums), Beverley Skeete (zang), Nick Payn en Frank Mead (beiden op allerlei blaasinstrumenten). Daarnaast worden regelmatig gast-spelers toegevoegd als Andy Fairweather-Low, Martin Taylor of Peter Frampton. Wyman betreedt uiterst ontspannen het podium, veel meer beweging zal er verder niet zijn, en hoopt dat wij het naar de zin hebben want zij gaan er zeker plezier aan beleven.

Beverley Skeete

De humor en het speelplezier zijn belangrijke factoren bij dit gezelschap; ‘Toen jullie nog niet eens geboren waren schreeft Bill dit volgende nummer’, vervolgens wordt de zaal getrakteerd op een ‘You Never Can Tell’ van Chuck Berry. Waar in het verleden Procal Harum-frontman Gary Brooker aan de zijkant de rol van organist en zanger op zich nam is er nu de charismatische Geraint Watkins die het niet nalaat grappen te maken over Wyman’s leeftijd. De bandleider laat het gelaten over zich heen komen en is geenszins van plan zich hierdoor van de wijs te laten brengen. Watkins pakt vervolgens de accordeon en de band laat een verfijnd staaltje Zydeco horen van Clifton Chenier. Door het grote aanbod aan stijlen en variatie doet het optreden geen moment vervelen en zo gaan we via Little Walter’s ‘Too Late’ (gezongen door Terry) naar het soulvolle ‘Show Me’ van Joe Tex (gezongen door Beverley). Het van The Rolling Stones bekende ‘Melody’ wordt door Wyman terecht aangekondigd als een song van, de inmiddels overleden ex-collega, Billy Preston. Via Ray Charles, Fats Domino en Gene Vincent’s ‘Race With The Devil’ komen we bij Creedence Clearwater Revival’s ‘Green River’. Wyman doet ons verrassen met de bekentenis dat hij graag deel had uitgemaakt van deze band en Albert Lee staat nu eens niet in de schaduw van The Everly Brothers maar begeleidt zichzelf op piano tijdens ‘Crying In The Rain’. Nadat de gehele zaal wordt vervloekt door Beverley Skeete’s bloedstollende ‘I Put A Spell On You’ verlaten wij met een uiterst voldaan gevoel Het Park en heeft Bill Wyman bewezen dat er ‘leven is na The Stones’.

Albert Lee

De foto’s in dit artikel zijn van het optreden van 28 jan. 2009 in Eindhoven

Website Bill Wyman : www.billwyman.com

Schrijf ook een review!
Bezoekt u concerten? BluesMagazine.nl vindt het altijd leuk om uw concert ervaringen te horen en te delen met de vele bezoekers van de site. Verslagen, foto’s, en dergelijke kunnen gemaild worden naar webmaster@bluesmagazine.nl, of via ons contact formulier

Ook op Blues Magazine ...