Blues column 13 – Jos Verhagen in de ban van … The Radio Kings en Brian Templeton

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

The Radio Kings – It Ain’t Easy
Het valt me zwaar de Coronacrisis, ik had me erg verheugd op een mooi voorjaar met o.a. Samantha Fish, Ryan McGarvey, Rose Tattoo, en Moulin Blues. De euforie die je ervaart bij een live concert waarbij een band de pannen van het dak speelt, geeft mij een ultiem gelukzalig gevoel, ik mis dat in deze tijden. Zo had Moulin Blues met de Delta Generators één van de hoogtepunten van het jaar moeten worden. Sinds ik hun CD ‘Live at the Spire‘ mocht recenseren voor Blues Magazine ben ik groot fan van de band en hun zanger Brian Templeton. De CD Live At The Spire van de Delta Generators is een van mijn favoriete Cd’s in mijn All Time Blues lijst.

Twee weken terug stonden The Proven Ones met hun nieuwe Cd in Blues Magazine; het bericht gelezen en de clip beluisterd. Het bracht me terug naar Moulin blues van 2019. Daar traden The Proven Ones op met Brian Templeton als zanger in hun gelederen. Dat deed mij besluiten me eens verder te verdiepen in deze Brian Templeton.


Naast dat Brian Templeton als soloartiest platen uitbracht, is hij met Michael Dinallo ook de oprichter van The Radio Kings. Deze uit Boston afkomstige band bracht in de periode 1994 – 1998 een drietal albums uit. De debuut cd van dit blues gezelschap ‘It Ain’t Easy’ vond ik terug in de collectie blues CD’s samen met hun derde ‘Money Road’, tussendoor namen ze ook een live-Cd op. In 2009 maakte The Radio Kings een comeback met een gelijknamige CD die ook zeer de moeite van het beluisteren waard is.

‘It Ain’t Easy’ is ondanks dat de roots van The Radio Kings in Boston liggen lekkere West coast blues met hier en daar wat Cajun, de accordeon wordt bespeeld door Brian. De openingstrack The Other Side of Town, net als Game Over deed me onbewust denken aan The Hoax. De Cajun hoor je onder andere in het mooie, When I Was Alone, of het swingende Love Come Easy (Love Comes Hard). Michael Dinallo is een fijne gitarist wat vooral tot uiting komt in de mooie slow blues Drowning. 15 nummers lang blues plezier.


Op hun derde CD ‘Money Road’ voel je dat Michael Dinallo en Brian Templeton meer naar elkaar zijn toegegroeid. De nadruk ligt in deze CD op het samenspel tussen de mondharmonica en de gitaar, zoals groots vertolkt in The Shelf en My Day of Reckoning of I Can’t Let Go, heerlijke blues. Brian Templeton’s imposante gestalte, zijn dijk van een stem brengt zijn blues met overtuiging maar altijd zijn band de ruimte gevend, wars van stardom en dat maakt het zo hem fijn om naar te kijken en luisteren.

The Radio Kings zijn een bluesband met veel rock’n roll invloeden die doen denken aan de Fabulous Thunderbirds. Niet gek dus dat Brian Templeton met ex Fabulous Thunderbird gitarist Kid Ramos en Thunderbirds drummer Jimi Bott opduikt in The Proven Ones. Brian Templeton is een zanger/artiest die we nog veel gaan tegen komen. Ik kan niet wachten om hem weer eens aan het werk te zien.

The Proven Ones - Brian Templeton @ Moulin Blues 2019


Ook op Blues Magazine ...