Blues column 10 – Jos Verhagen in de ban van … The Hoax en Robin Davey

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Mijn oog viel op Beaux Gris Gris And The Apocalypse, de band van Robin Davey en Greta Valenti. Vuige New Orleans blues rock spelen ze. (Lees hier de recensie van van ‘Love And Murder’). Beaux Gris Gris And The Apocalypse is een door-ontwikkeling van Well Hung Heart, een band waarbij Robin Davey de grenzen van de bluesrock verlegde en er stevige punkrock invloeden in bracht met Greta Valenti. Voor liefhebbers van een stevig potje goede rock muziek luister Well Hung Heart eens terug op Spotify, zeker de CD ‘Young Enough To Know It All‘ link is zeer de moeite waard. Beaux Gris Gris And The Apocalypse mocht ik tweemaal live aanschouwen en was een waar feest waarbij Robin Davey toont doorgegroeid te zijn als gitarist en performer.

Beaux Gris Gris & the apocalypse - Louisiana good Ride - Live at Bluesmoose radio

 

Robin Davey was bassist en oprichter van de blues cultband bij uitstek, The Hoax. In de korte heftige periode (1994-1999) dat the Hoax de concertzalen onveilig maakten, doet het gerucht dat The Hoax weer bij elkaar komen, de harten van veel blues fans sneller stromen. De reputatie van The Hoax is zo dat iedereen daar bij wil zijn. ‘Humdinger‘ is het derde en meest verpletterende album van The Hoax, maar zelf vind ik ‘Unpossible’ een lekkere plaat om naar te luisteren. Soulvolle relaxte nummers, maar ook straffe blues rock zoals de opening track Turn It Upside Down en Fistfull Of Dirt.

The Hoax - Hungry Man's Blues (Kostas A~171)

 

Robin Davey, is naast oprichter van The Hoax ook een veelzijdig artiest/producer (Grow Vision Music). Onder die vlag bracht hij met The Davey Brothers de CD ‘Wolfbox‘ uit, met zijn broer Jesse. Een zeer beluisterenswaardige CD! Neem bijvoorbeeld het nummer Where’s The Devil, als dit geen Hoax is weet ik het niet meer. Robin Davey ontwikkelde zich van bassist naar een veelzijdig gitarist en entertainer, die in Greta Valenti een soulmate vond en met Beaux Gris Gris And The Apocalypse terugkeert naar de blues.

Zo blijkt maar weer dat achter een bandnaam soms veel meer schuilgaat, en een speurtocht in de geschiedenis je weer een schat aan nieuwe muziek oplevert!

* Vanwege de Corona crisis dit keer helaas geen data uit onze concertagenda.


Ook op Blues Magazine ...