Blues column 12 – Jos Verhagen in de ban van … Southern Rock Live

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Southern rock live met Lynyrd Skynyrd, Blackfoot, Molly Hatchet en The Outlaws
Een week of twee geleden werd ik verrast door een nieuwe plaat van The Outlaws, ik dacht dat deze band allang dood en begraven was. Ik heb toen een van mijn favoriete Lp’s weer eens uit de kast gepakt The Outlaws – Bring It Back Alive’. Al luisterend en terugkijkend op het afgelopen jaar kwam ik tot de ontdekking dat de Southern Rock nog springlevend is, met optredens van Lynyrd Skynyrd en Robert Jon And The Wreck, de live albums van The Kentucky Headhunters en The Tedeshi Trucks Band.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Southern Rock booming business, veel bands uit vooral Florida met grondleggers van het genre Lynyrd Skynyrd voorop, brachten album aan album uit. Ook de vier live albums die ik hier wil presenteren. Dit waren de albums die je als liefhebber van het genre moest hebben.

In zijn lange historie heeft Lynyrd Skynyrd veel live albums uitgebracht maar dit ‘One More From The Road’ is de oerversie, de enige officiële met Ronnie van Zant als zanger. Hoewel nu zijn broer Johnny van Zant, de voormalige 38 Special zanger de microfoon roert samen met ex Blackfoot gitarist Rickey Medlocke, zijn zeker ook de latere live albums van Lynyrd Skynyrd de moeite waard. Deze bijvoorbeeld vond ik mijn collectie blues CD’s ‘Live in Steel Town’ met een mooi mix van Skynyrd nummers van voor en na het tragische ongeluk waarbij Ronnie van Zandt en gitarist Steve Gaines het leven lieten. ‘One More For The Road’ bevat alle klassiekers van Lynyrd Skynyrd, velen daarvan brachten zij vorig jaar ook bij het Holland International Blues Festival ten gehore.

 

‘Highway Song Live’ van Blackfoot is van een ander niveau, veel ruiger dan Lynyrd Skynyrd en met een geweldige live feel in de plaat. Rickey Medlocke stuwt met zijn dynamische spel het Engelse publiek op tot grote hoogte dat zich in een spontaan gezongen Howay The Lads niet onbetuigd laat. Naast dit bevat het mijn favoriete Southern rock nummer Train Train, de vibe en groove die in dit nummer zit, heerlijk. Voor drummers luister ook naar het fantastische drumwerk van Jackson “Thunderfoot” Spires op deze plaat.

 

Molly Hatchett is naast Skynyrd en The Outlaws de derde Southern rock band uit Florida, minder bekend bij de meesten maar dit live album ‘Double Trouble Live’ is op en top Southern rock. De tijd nemend in de nummers om er vette gitaar duels in te leggen, stijgen zij naar een hoogtepunt met hun versie van de Lynyrd Skynyrd klassieker Freebird.

Als ik dan toch een favoriet Southern Rock band moet kiezen dan zijn dit de The Outlaws. En als je dan vraagt waar dit aan ligt, dan zijn het die drie gitaristen, Hughie Thomasson, Billy Jones en Freddie Salem, ook wel bekend als The Tampa Bay of Florida Guitar Army. Gedrieën scheuren zij van de ene naar de andere gitaarsolo op ‘Bring It Back Alive’. Waar Freebird de nummer 1 Southern rock klassieker is, kent het in Green Grass And High Tides zijn nummer 2, deze dik 20 minuten durende gitaar orgie is een evergreen in het Southern Rock genre.

Zit je in deze moeilijk tijden verlegen om een muzikaal verzetje, neem de tijd en zet een van deze vier albums eens op. Je zult je verbazen hoe actueel het nog klinkt.

 


Ook op Blues Magazine ...