Zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine wordt ik me regelmatig bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik tijdens de familie reünie een vraag van mijn nicht Juliette kreeg of ik interesse had in haar verzameling blues CD’s. Ze las regelmatig mijn recensies in Blues Magazine en mijn concert reviews op Facebook en vond mij de aangewezen persoon hiervoor.

Een dikke 6000 cd’s, waaronder ook liveopnames en bootlegs, had ze verzameld, strekkend van eind jaren 80 tot 2006. Van alles was er in de collectie te vinden en al snel bleek dat mijn blueskennis zich uitstrekte tot maar een handje vol blues artiesten. Het maken van een totaal overzicht was al een belevenis, laat staan de muziek die erin zit! Hier wat cijfers:

De top 5 meest voorkomende artiesten zijn:
1: B.B. King (51x),
2: Rory Gallagher (50x)
3: John Mayall (49x)
4: Stevie Ray Vaughan (41x),
5: Eric Clapton, Muddy Waters (35x)

De eerste artiest waar ikzelf een plaat van heb kom ik tegen op nummer 13, Popa Chubby. Nog wat andere cijfers; er zijn 239 verzamel cd’s, 1530 artiesten die één keer voorkomen en 395 die er twee keer instaan, in totaal 2200 blues bands, zangers en zangeressen. Zoveel mooie muziek, daar moet ik iets mee doen!

Na overleg met de redactie van Blues Magazine wordt dit een column over mijn zoektocht in deze verzameling blues geschiedenis, met een link naar de concertagenda van Blues Magazine. Veel bands die optreden zijn mij onbekend en vind ik terug in de verzameling die mij al zoveel nieuws heeft laten horen. Daar over schrijvend hoop ik een beginnende blues liefhebber een plezier te kunnen doen.

Foto Column | Jos Verhagen in de ban van....Kid Ramos

Column 1: Kid Ramos – West Coast House Party (2000)

In de verzameling komt Kid Ramos drie keer voor o.a met de cd ‘The West Coast House Party’, een titel die meteen mijn de aandacht heeft getrokken. Kid Ramos vormt een mooi begin voor een eerste column. In eerste instantie dacht ik: mooi een artiest die ik niet ken, maar mezelf verdiepend in zijn muzikale historie bleek hij mij toch een bekende. Kid Ramos is namelijk bij vele bekend als gitarist bij The Fabulous Thunderbirds. Kid Ramos treedt veel op als gast artiest, zo maakte hij bij tijd en wijle deel uit van Roomfull Of Blues en The Mannish Boys.

De cd ‘The West Coast House Party’ is de tweede solo cd van Kid Ramos en in de studio heeft hij een bonte verzameling van West Coast blues artiesten verzameld zoals bv Janiva Magness, Kim Wilson en Duke Robillard, bij velen wel bekend. De cd bevat 16 nummers met Jump style blues. Jump blues is een stijl van blues met blazers die zijn oorsprong vind in de jaren 40 van de vorige eeuw. Een stijl waaruit later zich de rock ‘n’ roll uit ontwikkelde en die eind jaren 90 een revival doormaakte.

 

De cd ‘West Coast House Party’ uit 2000 past hier perfect in. De stijl schurkt lekker dicht tegen de rock ‘n’ roll aan en dat hoor je terug in de puntige solo’s van Kid Ramos maar ook de andere gitaristen die te gast waren op deze house party. Een cd vol swingend gitaar en blaaswerk waarbij het lijkt of Kid Ramos zichzelf niet in de spotlights wil zetten maar gewoon fijne muziek wil maken met al zijn gasten, hen alle ruimte geeft te excelleren en dat is goed gelukt!

 

Track list:
01. Strollin’ With Bone (Part 1)
02. ‘Lizabeth
03. Guitar Player
04. Talkin’ That Talk
05. House Party
06. Where Were You
07. Love Don’t Love Nobody
08. Welcome Blues
09. Bring It Home to Me
10. Wipe Your Tears
11. Happy Hour
12. Real Gone Lover
13. Silly Dilly Woman
14. One Bar Short
15. One Mo’ Peep
16. Strollin’ With Bone (Part 2)

Muzikanten:
Gitaar : Kid Ramos, Gatemouth Brown, Duke Robillard, Junior Watson, Rick Holmstrom, Rusty Zinn, Charlie Baty
Zang: James Intveld, Kim Wilson, Janiva Magness, Big Sandy Williams, James Harman.
Blazers: Jeff Turmes, Jonny Viau, Steve Marsh, Mike Turner
Keyboards: Fred Kaplan, Joe Krown
Bas: Larry Taylor
Drums: Stephen Hodges

Kid Ramos te zien en horen bij het Flirting With The Blues festival in Amersfoort, 13 en 14 december 2019.

Foto Column | Jos Verhagen in de ban van....Kid Ramos


Ook op Blues Magazine ...