Blues Column 17 – Jos Verhagen in de ban van … John Butler

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen.

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

John Butler – Tin Shed Tales en Live At Red Rocks
Door de Corona crisis zitten veel muzikanten werkloos thuis. Ik moet eigenlijk zeggen, wij als muziek liefhebbers missen die muzikanten ook erg! Gelukkig voor ons zitten die muzikanten niet stil, bijna dagelijks worden we verrast door optredens op Facebook van de muzikanten waar wij zo van houden. Ik mocht al geweldige performances bekijken van ons eigen Ed Struijlaart, mijn persoonlijk favoriete Lauren Anderson, blues rockers uit Ierland Johnny Gallagher en Pat McManus, en de fantastische Dom Martin, die afgelopen zondag een dik verdiende British Blues Award in de wacht sleepte.

Foto Column | Jos Verhagen in de ban van … John Butler

In mijn vorige column was ik met Cold Chisel in Australië beland, en dat deed me eens in Australische blues scene duiken. In de collectie kwam ik onder andere Nick Cave, Dave Hole, Gwyn Ashton en John Farnam tegen, maar geïnspireerd geraakt door de vele akoestische concerten op Facebook stuitte ik op Ocean, een staaltje gitaar beheersing van ene John Butler. Volledig in de ban geraakt van deze Australiër wil ik iedereen aanraden hem eens te checken op Spotify of YouTube, de CD ‘Home’ bijvoorbeeld is fantastisch. Al zo’n twintig jaar opererend is hij in Australië en de USA een grootheid. Opwindend is het te lezen dat hij in mei 2021 naar Nederland komt als onderdeel van een uitgebreide Europese tournee.

 

De CD ‘Tin Shed Tales’ is een akoestische CD waarbij je jezelf dichtbij in de zaal waant, terwijl John de zaal entertaint met zijn geweldige liedjes en anekdotes. Deze solo CD geeft de kracht van zijn liedjes weer, de bluesrockers onder ons hebben waarschijnlijk meer op met zijn cd ‘Live At Red Rock’ met het zijn Trio, daar ervaar je wat live muziek met je doen kan. Spelend op zijn twaalfsnarige akoestische gitaar tovert hij de ene na de andere prachtige song tevoorschijn. Zijn muziek brengt je in die trance die ook bij My BABY ervaart, hij zuigt je er helemaal in en stil zitten is geen optie!

Zo brengt een zoektocht naar nieuwe muziek je via omwegen tot deze fantastische muziek kant, deze zal nog wel even bij me blijven rondhangen. Zijn gitaarspel is wat me het meest zal bij blijven op ‘Live At Red Rocks’. Zijn beste proeve van bekwaamheid, Oceans, en het afsluitende Funky Tonight zijn nummers die een brok in je keel geven, die een ongeloof teweegbrengen, die alles vertegenwoordigen wat muziek voor iemand kan betekenen.

Website John Butler

 
 

 


Ook op Blues Magazine ...