Blues Column 21 – Jos Verhagen in de ban van … Jimi Hendrix

Een zoektocht in het onbekende een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten, bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Jimi Hendrix – Blues

Jimi Hendrix – Blues

Iedere rechtgeaarde blues liefhebber kan niet om Jimi Hendrix heen, ik stuitte tijdens de corona crisis op de film “Jimi: All Is By My Side”, een eyeopener! Het verhaalt over de ontdekking van Jimi Hendrix in de jaren 1966-1967, over zijn verblijf in Londen destijds, the place to be als het op nieuwe muziek aankwam. Hoewel er geen nummer van Jimi Hendrix te bekennen is in deze film, de rechten werden niet vrijgegeven, valt er veel te genieten. Vooral All Along The Watchtower van Jimi Hendrix’ bekendste album ‘Electric Ladyland’, komt vaak voorbij in de film. All Is By My Side is echt een mooi gedramatiseerde film voor blues liefhebbers, waar Andre Benjamin, ook bekend als rapper Andre 3000 (The Outkast), een geloofwaardige Jimi neerzet. Deze film deed me een duik nemen in het verleden van Jimi Hendrix en daarbij stuitte ik op de CD ‘Blues’ uit 1994, een compilatie van blues door Jimi die zeven nooit eerder uitgebrachte nummers bevat en voorzien is van een mooi cover.

De verzamelaar ‘Blues’ bevat een collectie aan blues nummers van Jimi Hendrix, eigen nummers en covers van zijn inspiratie bronnen zoals Muddy Waters en Elmore James. Sommige nummers zijn door producer Alan Douglas op kunstige wijze uit verschillende takes samengevoegd toe één geheel. Naast eigen nummers zoals Red House die de lezers/luisteraars van Blues Magazine Radio misschien nog herkennen als het intro muziekje en een vlammende uitvoering van Voodoo Chile, kent de CD ook bluesklassiekers zoals Mannish Boy, Born Under A Bad Sign en Catfish Blues.

Vooral goed is de opgevoerde versie van Muddy Waters Mannish Boy die super vet klinkt en eigenlijk een samentrekking is van Mannish Boy en Bo Diddley’s I’m A Man. Catfish Blues is een opname uit het Nederlandse televisie programma Hoepla uit 1967. Het was opgenomen tijdens een van de weinige keren dat Jimi Hendrix in Nederland te bewonderen was. Dat Jimi een fantastische gitarist was, blijkt er wel uit dat elke heden ten daagse blues gitarist wel een nummer van hem speelt, vaak als toegift. Zijn genialiteit  is bijvoorbeeld te horen op Once I Had A Woman en Bleeding Heart (Elmore James), twee slow blues nummers die ontaarden in pure blues magie met  geweldige solowerk. Een heerlijk CD vol met blues van Jimi Hendrix.

*** De Blueskrant presenteert The Jimi Hendrix Music Festivals 2020 *** in September, meer info hier

The Jimi Hendrix Music Festivals 2020


Ook op Blues Magazine ...