Blues column 11 – Jos Verhagen in de ban van … Jean Jacques Milteau

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Jean Jacques Milteau Live, Hot N’ Blue – On the Road met Andrew Jr. Boy Jones & Demi Evans (2007)
Nu het Coronavirus het muzikale leven in Nederland heeft stilgelegd en vele concerten zijn afgelast, dan zit je als columnist mooi met je handen in het haar. Normaliter gebruik ik de concertagenda als inspiratie bron om de links te leggen met mijn doos vol CD’s. Toen kreeg ik een ingeving: hoe zou het staan met de live CD’s in mijn collectie. De Excel lijst erbij gepakt zoekopdracht op “live” in getoetst, en schrik: 300 CD’s met het woord live in de titel! Dat wordt lastig kiezen maar gelukkig kent Excel ook daar trucjes voor en zo viel het lot op Jean Jaques Milteau. Benieuwd naar wat ik aan zou treffen en ben er maar eens lekker voor gaan zitten, een kopje thee en een koekje erbij.

Jean Jacques Milteau is een Franse mondharmonica speler, die vanuit de jazz hoek opereert en dat hoor je aan zijn spel, Toots Thielemans is niet ver weg. Gedurende zijn carrière is hij in de tijd meer op gaan schuiven richting de blues. Zo zeer zelfs, dat hij op de Franse radio een eigen blues programma heeft en een podcast produceert. Dat hij uit de jazz hoek stamt hoor je terug op deze CD die mij zeer verraste, maar dat is niets nieuws meer in de 6000 CD die ik kreeg, ik blijf me verbazen.

Luister hier naar Live Hot N’ Blue

De subtitel van de CD is ‘On tour with Andrew Jr. Boy Jones & Demi Evans’; Demi Evans is een Amerikaanse Jazz zangeres die meer met Jean Jacques samenwerkt en naast gitarist Manu Galvin en organist Benoît Sourisse, is ook zij een vast lid van zijn band. Voor de Amerikaanse tournee waar de opnames voor deze CD zijn gemaakt, speelt naast bassist Felton Crews en drummer Mark Mack, Andrew “Jr. Boy” Jones mee. Junior Boy Jones is een blues gitarist uit de school van Freddie King, en is bekend met het begeleiden van mondharmonica spelers, zo speelt hij als gitarist mee op platen van b.v. Charlie Musselwhite.

Ben je van de mondharmonica maar niet van dat rauwe zoals van Lester Butler of Dennis Gruenling, dan zit je hier goed. Dit is luister blues en verdomd fijne ook. Mooi mondharmonica spel afgewisseld met de fijne stem van Demi Evans en gitaarwerk van Manu en Junior Boy. Klassiekers zoals Wade In The Water (Eva Cassidy) en Chain Of Fools (Aretha Franklin), een heerlijke Ray Charles medley of het indrukwekkende Same Kind Of Pressure.

Website Jean Jacques MilteauOok op Blues Magazine ...