Blues Column 26 – Jos Verhagen in de ban van … Sven Zetterberg

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten, bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Sven Zetterberg – Southern Soul Agenda

Sven Zetterberg – Southern Soul Agenda

Half september had ik het geluk toch nog een blues festival te kunnen bezoeken. Een vriendin wees me op Thorbjorn Risager die daar zou optreden. Zij was erg weg van hem en in het bijzonder zijn donkere soulvolle stem. Ik kan beamen dat deze Thorbjorn Risager een mooie stem heeft. Het deed mij besluiten om de muziekcollectie te doorzoeken op Blues artiesten met een naam die Scandinavische aandoet. Zo´n twintig namen doken op en tijdens het beluisteren bleek een aantal een Amerikaan met een Scandinavisch aandoende naam. Daar was ik niet naar opzoek en, al luisterend bleef ik steken bij Sven Zetterberg. Zijn CD Southern Soul Agenda raakte mij in de ziel. Dit was soul, zo goed dat ik durf te stellen deze Sven Zetterberg de Zweedse Otis Redding is.

Sven Zetterberg (1952/2016) is Zweedse zanger-gitarist-mondharmonicaspeler die in 1975 debuteert met zijn Band Telge blues. Via de bands Four roosters en Chicago Express, startte hij in 1999 zijn solo carrière. Hoewel hij in Nederland vrij onbekend bleef was hij in Zweden een grootheid op blues gebied. Als gastmuzikant stond hij tal van Zweedse blues artiesten bij, schreef hij nummers of produceerde hun werk. Het is jammer dat hij in Nederland zo onder de radar bleef want de blues/soul die hij maakte had hem in Nederland zeker een schare fans opgeleverd.

Wat me aan Sven Zetterberg het meest aanspreekt zijn de vocale capaciteiten of hij nu soul of blues zingt, hij pakt je. Daarbij besteed hij veel aandacht aan het maken van zijn albums naast de kracht van zijn stem, details zoals een fijn gospel koor en vette blazers sectie. Vanaf de openingstracks `Above the clouds´ en `is it all over?´ tot aan de afsluitende slow blues `Today I started loving you again´ is het genieten geblazen. Sterke teksten, zijn stem, alles gezongen met een emotie die in je ziel snijdt. Naast de soul schuwt hij ook de blues niet zoals in `The handwriting is on the wall`, een nummer dat sterk doet denken aan Robert Cray. Een van mijn persoonlijke favorieten is `More love` waarin hij de oneindige liefde van een kind voor haar vader bezingt en de ode die hij aan voorbeeld Otis Redding brengt in `I got dreams to remember´, groots.

Ik kan kort zijn over Sven Zetterberg op deze Cd staat geen slecht nummer. Het is jammer dat hij niet meer onder ons is ik had graag een live concert van hem meegemaakt. Naast ´Southern soul agenda` kan ik zijn CD `Steppin´ Out Alive` uit 1996 aanraden. Deze live CD met Chicago Express is een mooie weergave van wat Sven Zetterberg was.

SVEN ZETTERBERG BLUESBAND

 

Tracklist:
1 Above The Clouds
2 Is It Over?
3 Say It’s Not You
4 The Handwriting Is On The Wall
5 Cry Like A Man
6 Forgetting You
7 That’s the Way Love Turned Out For Me
8 I’ve Got Dreams To Remember
9 Grandma’s Hands
10 More Love
11 Mr. Nobody Is Somebody Now
12 Today I Started Loving You Again


Ook op Blues Magazine ...