Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik me regelmatig bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van zo’n 6000 CD’s strekkend van eind jaren 80 tot 2006. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Christmas blues met Joe Bonamassa en Charles Brown

Foto Column | Jos Verhagen in de ban van … Christmas Blues met Joe Bonamassa en Charles Brown

Bluesliefhebbers die de nieuwsbrief van Joe Bonamassa ontvangen zullen een mailtje hebben gehad waarbij ze de Rocking Christmas Blues cd gratis konden downloaden. De kersttijd breekt aan, niet dat de muziek op deze CD geschikt is voor een familie diner, hij staat vol met vurig gitaargeweld. Deze CD bracht me naar de collectie van 6000 CD’s die ik in mijn bezit kreeg. Wat zou daar aan kerst CD’s inzitten? Nou welgeteld twee! Een die niets met kerst te maken had maar een verzamel CD was die met kerst in 1993 was uitgekomen. De andere een CD vol kerst (blues) nummers van Charles Brown.


Deze Charles Brown (1922-1999) was een blues zanger/pianist en een grootheid in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Als artiest onbekend misschien maar iedereen die de blues een beetje volgt kent Driftin’ Blues, een van de meest gespeelde blues anthems. Dit nummer van de Three Blazers werd door Charles Brown ingezongen. Deze Charles Brown ook verantwoordelijk voor een van de grootste kerst klassiekers “Please Come Home For Christmas”, maar ook “Merry Christmas Baby” bekend geworden door Otis Redding.

Charles Brown was een zanger/liedjes schrijver die veel opereerde de achtergrond, veel van zijn werk werd in de jaren vijftig bekend gemaakt door anderen. Zo mochten Fats Domino, Ray Charles, Sam Cooke en zelfs B.B. King graag nummers van Charles Brown gebruiken. Na jaren van stilte in de jaren 60 en 70 maakte Charles Brown in 1976 zijn comeback maar de grootse waardering kwam pas in de jaren 90, zijn CD ‘All My Life’ won in 1990 een dikverdiende blues award. Charles Brown werd in 1996 opgenomen in de Blues Hall of Fame en in 1999 postuum in de Rock ’n Roll Hall of Fame.


Terug naar Joe Bonamassa, zijn kerst CD staat vol vurig gitaar werk, met twee nummers van Charles Brown, het al genoemde Merry Christmas Baby en Christmas Comes But Once A Year. De Cd kent 9 nummers op top niveau uitgewerkt door Joe zoals we dat van hem kennen met O Holy Night als instrumentaal hoogtepunt.

Fijne kerstdagen en een goed en bluesy 2020!


Ook op Blues Magazine ...