Blues Column 25 – Jos Verhagen in de ban van … Billy Boy Arnold

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten, bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Billy boy Arnold – Back where I belong

Billy Boy Arnold – Back Where I Belong

Recent tijdens het concert van The Strikes deed Big Pete een oproep om Billy Boy Arnold te eren. Zij deden dat met twee vlammende nummers van deze oude blues man. Billy Boy Arnold is een zanger gitarist en mondharmonica speler, inmiddels 84 jaar maar nog steeds onder ons. Zijn laatste wapenfeit is The Blues Soul of Billy Boy Arnold uit 2014. Begin jaren 90 maakte hij zijn zoveelste comeback, met Back where I belong een plaat vol klassieke blues, heerlijk old school. Om gehoor te geven aan de oproep van Big Pete heb ik die uit de collectie opgevist.

Back Where I belong is zijn eerste album dat hij maakte bij het bekende Alligator records. Samen met Eldorado Cadillac uit 1995 was het zijn succesvolste periode. De plaat kent naast zes eigen nummers tal van bekende blues kassiers zoals Shake your Hips, met verrassend in deze uitvoering niet Billy Boy Arnold op mondharmonica maar niemand minder dan Lester Butler. Het geeft aan dat hij, misschien onbekend bij het grote publiek, bij de insiders erkent was om zijn skills. Muddy Waters roemde zijn schrijftalent, en Bo Diddely maakte gebruik van zijn mondharmonicaspel.

Back where I belong werd een groot succes, zo onder de hoede van Alligator waren er meer mogelijkheden en speelde hij op alle grote blues festivals. De Cd opent met zijn eerste hit I Wish you would, leuk weetje; het is eerste blues nummers dat destijds (1955) opgenomen is met een elektrische bas.  Move on down the road is een lekker uptempo nummer met een mooi samenspel tussen Andy Kaulkin op piano en Billy boy op harmonica en gitaar.  De combinatie piano, gitaar en mondharmonica komen veel terug en maken de nummers op deze Cd. Het is eens wat anders als alleen jankende gitaren of een huilende mondharmonica, het is authentieke blues. Heerlijke blues ook zoals Prisoners plea een kenmerkende Mississippi bluestrack, de slow blues vol mondharmonica Whiskey, beer and reefer of het uptempo Shake your boogie van en opgedragen aan zijn mentor Sonny boy Wiliamson.

Ik moet het Big Pete nageven, een bluesman die de aandacht verdient, fijne blues Cd met maar liefst 14 tracks.

$nbsp;

Billy Boy Arnold – Back Where I Belong
Tracklist:
1: I Wish You Would
2: Move On Down The Road
3: Fine Young Girl
4: You Got Me Wrong
5: Fool For You
6: Wandering Eye
7: Shake Your Hips
8: Whiskey, Beer And Reefer
9: Prisoner’s Plea
10: High Fashion Woman
11: Young And Evil
12: Shake The Boogie
13: Worried Life Blues
14: Streetwise Advisors

Muzikanten:
Billy Boy Arnold – Harp & Vocals
Chris Faulk – Guitar (12,13)
Rick Holmstrom – Guitar (1,4,9-11)
Mike Flanagan – Guitar (7)
Lester Butler – Harmonica (7)
Hook Herrera – Harmonica (8)
Randy Chortkoff – Harmonica (10,11)
Andy Kaulkin – Piano (1,2,4,5,14)
Rob Rio – Piano (3,12,13)
Lee Smith – Drums (1,4,8/11)
Jimi Bott – Drums (2,3,5-7,12-14)
Tom Leavey – Bass (1-6, 8-11)
Peter Cosey – Bass (14)
Willy Brinlee – Bass (12,13)
Producer- Randy Chorkoff


Ook op Blues Magazine ...