Blues Column 14 – Jos Verhagen in de ban van … Eric Clapton

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Ik wilde deze column beginnen met Eric Clapton, 30 maart jongstleden is hij 75 jaar geworden, maar de uitzending van Jinek van 10 april jl hield me bezig; hoe moet het straks met live concerten en festivals als het geschetste 1.5 meter tijdperk zijn intreden doet? Wat gaat dat betekenen voor onze hobby, live muziek, bandjes in een kleine zaaltje, grote festivals? Ik houd mijn hart vast en hoop dat er snel een vaccin komt tegen de Corona. De plaat waar ik het hier nu over ga hebben komt uit een tijd dat dit totaal niet speelde, de Flower Power tijd.

Terug naar Eric Clapton, ik schaam me om het te zeggen maar eigenlijk ken ik alleen Layla en Tears In Heaven. Dit in tegenstelling tot de oprichters van Blues Magazine die groot fan van zijn Eric Clapton, immers Blues Magazine is ontstaan uit een fansite van Eric Clapton. Wat kan ik daar aan toevoegen? Het deed mij eens kijken naar wat ik van Eric Clapton kon vinden in mijn blues collectie.

Eric Clapton komt vaak voor, maar liefst 35 keer, en dan tel ik zijn samenwerkingen niet eens mee. Samenwerkingen met bekende artiesten zoals JJ Cale, Buddy Guy, Carlos Santana maar ook Delaney & Bonnie and Friends. Delany & Bonnie and Friends triggerde mij. Wie zijn zij, dat zij met Eric Clapton op tournee waren. Het album ‘Delaney & Bonnie and friends on tour with Eric Clapton’ uit 1970 is op en top flower power muziek, live opgenomen in Croydon, London.

Poor Elijah - Delaney & Bonnie w/ Eric Clapton

 

Delaney Bramlett en Bonnie O’Farrell richtten in 1967 hun band op, de Friends werden later toegevoegd. Zo maakte o.a. Duane en Gregg Allman, Leon Russell, Rita Coolidge, Gram Parsons, George Harrison en ook Eric Clapton kortstondig deel uit van de Friends. Waarom dan Eric Clapton als special guest op de plaat wordt aangekondigd heeft zijn oorzaak in het feit dat Delaney en Bonnie het voorprogramma waren van Blind Faith, de toenmalige band van Eric Clapton. Tijdens die tour van Blind Faith had Clapton vaak de neiging om een nummer mee te spelen. Toen na de tour Blind Faith uit elkaar viel, zette Eric Clapton de samenwerking met Delaney & Bonnie voort, resulterend in deze plaat. Een live LP met daar op maar acht nummers.

Op YouTube vond ik een opname uit die tijd van Delaney & Bonnie and Friends. Zwart-wit beelden, met naast Eric Clapton ook George Harrison prominent in beeld. De muziek op deze LP en in deze clip is op en top flower power, compleet met veel samenzang en een vette sound. Gitaarsolo’s van Clapton moet je met een loep zoeken, maar het geheel heeft die sfeer die je bij de flower power verwacht.

Delaney & Bonnie & Friends: Copenhagen December 10, 1969

 


Ook op Blues Magazine ...