Blues column 8 – Jos Verhagen in de ban van … de Blues Caravan

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Blues Caravan 2006, Aynsley lister, Erja Lyytinen and Ian Parker
In de column van vorige week haalde ik blues bands aan die al een lang palmares hebben opgebouwd, de komst van Samantha Fish naar Nederland in maart bracht me terug naar dat moment waarop ik Samantha Fish voor het eerst mocht aanschouwen, tijdens de Blues Caravan tour (2011) met Dani Wilde en Cassie Taylor. Van deze drie heeft Samantha Fish de stap gezet naar de premier league van de blues, haar CD ‘Kill Or Be Killed’ haalde de top drie in de jaarlijst van 2019 (Bluesrock review).

De Blues Caravan is een tour opgericht door het Duitse Label Ruf Records om nieuw blues talent onder de aandacht te brengen bij het blues publiek. Deze Blues Caravan tour bestaat al 15 jaar en is een feest om te bezoeken. Ik heb er dan ook al meerdere bezocht en die van Samantha Fish uit 2011 is mij het meest bijgebleven. Ook heb ik goede herinneringen aan Layla Zoe, deze Canadese topzangeres maakte in 2016 deel uit van de Blues Caravan.

De verzameling bevat ook een CD/DVD van de Blues Caravan namelijk ‘Pilgrimage, Mississippi To Memphis’ uit 2006 met Aynsley Lister, Erja Lyytinen en Ian Parker. Vooral Aynsley Lister en Erja Lyytinen hebben de doorbraak naar het grote publiek wel gemaakt. Ian Parker ben ik niet zo tegen gekomen nadien, toch heeft hij na de blues Caravan nog een 5-tal CD’s geproduceerd maar de druk van “the new kid on the block” zijn viel hem zwaar.

 

De drie maakten er een bijzondere tour van die mooi is vastgelegd op deze live CD. Ian Parker bijvoorbeeld met de prachtige blues ballad By Your Side, Erja Lyytinen met Talk Dirty To Me, met die vette slide wat haar specialiteit is, onweerstaanbaar. Maar het meeste indruk op mij maakte Aynsley Lister, de Engelse blues gitarist is behept met een van de mooiste stemmen uit de blues. De warmte, de sfeer die zijn zang en nummers uitstralen, daar pak je je fans mee in. Naast een 4 tal nummers van iedere artiest bevat de CD ook nummers waarbij de wisselwerking tussen die drie, zoals bijvoorbeeld in Last Love Song of Dreamland Blues, laat zien dat de drie naar elkaar toegegroeid zijn gedurende de tour.

Blues Caravan - All the time

 

De blues collectie die ik in bezit kreeg bevat nog meer werk Aynsley Lister en Erja Lyytinen, Lister’s debuut CD ‘Messing With The Kid’ uit 1996 bijvoorbeeld met een heerlijk collectie aan blues covers, of zijn beste CD in mijn opinie ‘Everything I Need’. Erja Lyytinen zit ook in de collectie en ik mocht al eerder haar CD ‘Stolen Hearts‘ uit 2017 recenseren voor Blues Magazine. Ik was toen al onder de indruk van de kracht en het persoonlijke karakter dat deze CD uitstraalde.

De Blues Caravan doet ook dit jaar weer Nederland aan met Jeremiah Johnson, Whitney Shay en Ryan Perry en is bijvoorbeeld op 9 mei te zien tijdens het Kwadendamme Blues festival.


Ook op Blues Magazine ...