Foto Colin James - Open Road
Colin James – Open Road
Format: CD, vinyl, digital
Label: Stony Plain Music
Release: 5 november 2021

Tekst: Jos Verhagen

Uit Canada komen vaak verrassend goede blues artiesten, een van hen is Colin James. Colin is een bluesgitarist die al jaren aan de weg timmert en in bezit is van vele Juno Awards (de Canadese tegenhanger van de Academy awards). Open road is zijn 20ste album en een album waarbij je vanaf het begin er meteen lekker in zit. Dit is fijne blues van een topper met verfijnd gitaar werk en bijpassende zang. Alles tot in de puntjes uitgewerkt in nummers met een heerlijk soort drive en vibe.

Hoewel al opererend sinds eind jaren 80 kwam zijn doorbraak als solo artiest pas in 2016 toen zijn album Blue Highways 10 weken op nummer 1 belandde in de blues/roots charts. Voortbordurend op dat succes kreeg hij voor zijn album Miles To Go in 2019 de Juno Award voor Blues Album of the Year. Deze lijn zet hij voort op dit album. Zoals op zijn vorige albums is Open road ook weer een mix van eigen nummers en bewerkingen.

Vanaf de start met het bekende When the Crow flies, mooie uitvoering trouwens, strooit hij kwistig met heerlijke gitaarsolo’s. Fantastische bewerkingen met de nodige drive en passie in It takes time van Otis Rush of Bob Dylan’s Down to the bottom, luister naar de monsterlijk mooie gitaarsolo op het eind. Zoals hij de tekst van Magis Sam’s That’s why I am crying of Otis Redding’s I love you more than words can say ombouwt tot heerlijke eigentijdse blues ballads, het verraad zijn klasse als muzikant. Nummers die met hulp van blazers, mondharmonica en de Hammond geweldig gearrangeerd en gemixt zijn door producer Dave Meszaros in de Abbey Road Studios.

Je hoort op deze CD dat hij van alle markten thuis is. De ervaringen die hij door jaren heeft opgedaan door te werken met grote blues artiesten komen te samen in zijn solo albums. Albums vol afwisseling; up tempo, slow blues, songs met een country feel, of die highway. Het zijn van die albums die je opzet als je een lange rit voor de boeg hebt.

Tracklist:
1: As The Crows Fly
2: Can’t See What You Are Doing To Me
3: That’s Why I’m Crying
4: Open Road
5: Change It
6: Raging River
7: Leave This House
8: It Takes Time
9: There’s A Fire
10: It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
11: Bad Boy
12: Down on The Bottom
13:I Love You More Than Words Can Say


Ook op Blues Magazine ...