Chastity Brown

Chastity Brown zondag 5 oktober in Lux, aanvang 16.00 uur
Chastity Brown is een blues singer-songwriter uit Minneapolis met de diepe, warme stem van een blues-muzikante. Zij is vrijdagavond te zien in het BBC programma van Jools Holland.

Maar haar muziek is ook beïnvloed door folk, gospel, soul en jazz. Ze weet de verschillende genres op een zeer bijzondere manier met elkaar te verbinden. Ze maakt prachtige, intieme liedjes die ze zelf begeleidt op de akoestische- en elektrische gitaar, banjo, piano en mondharmonica. In de VS is ze inmiddels een gekende muzikant en haar vierde album ‘Back-Road Highways’ is het eerste album dat ook in Europa is uitgekomen. Samen met keyboardspeler Devon Gray reist zij langs verschillende podia om de liedjes van haar album ten gehore te brengen. Met haar muziek en vele korte verhaaltjes tussen de liedjes door weet ze een heel relaxte sfeer neer te zetten.

Chastity Brown betovert met haar prachtige stem die doet denken aan Nina Simone, Bonnie Raitt en Roberta Flack, en die diep onder de huid gaat zitten. Haar nummers zijn zeer gevarieerd; van lekkere lome blues, soulvolle nummers, aangrijpende ballads, swingende gospelsongs en nummers met opzwepende beat. Het album ‘Back-Road Highways’ is opgenomen in Nashville, Tennessee met ervaren studiomuzikanten die eerder ook met Mavis Staples, Garth Brooks en BeBe & CeCe Winans hebben gewerkt. support is de Nijmeegse singer songwriter Eric Devries.

Mary Gauthier

Mary Gauthier woensdag 8 oktober in Lux, aanvang 20.30 uur
De legendarische Americana-zangeres Mary Gauthier heeft een doorleefde, melancholische stem waarmee ze aangrijpende en rauwe liedjes zingt, die weten te raken. De in Louisiana geboren zangeres is een ouderwetse troubadour, die verhalen vertelt met haar muziek en thema’s als eenzaamheid, angst, afwijzing en onthechting invoelbaar maakt. Ze heeft als ervaringsdeskundige dan ook heel wat om over te zingen. Als kind ter adoptie gegeven, belandt ze in een gastgezin waar ze op jonge leeftijd wegloopt. Een leven vol drank, drugs en allerlei omzwervingen volgt. Uiteindelijk kickt ze af, begint een restaurant en schrijft op haar vijfendertigste haar eerste nummer. Als zangeres van Americana-liederen vindt ze eindelijk de vervulling die ze zoekt. Haar carrière krijgt een impuls dankzij een viersterren-recensie in het gerenommeerde blad ‘Rolling Stone’.

Gauthiers liedjes, die vaak een sombere kijk op het leven geven, worden wel aangeduid als country-noir. Donker, maar heel persoonlijke en indringend. Want Gauthier voelt zich verwant met de buitenstaander, de mens die tussen wal en schip is gevallen of dreigt te vallen. De verkoop van haar albums loopt inmiddels in Europa beter dan in Amerika, en met name in Nederland heeft ze een vaste schare fans. Gauthier is regelmatig te gast op Americanafestivals als het Blue Highways Festival in Utrecht, Roots of Heaven in Haarlem of Take Root in Groningen. Support is de Canadese singer songwriter Lynne Hanson.

Kaartverkoop via www.lux-nijmegen.nl/