Willie Nelson - Wynton Marsalis featuring Norah Jones -Here We Go Again- Celebrating the Genius of Ray Charles

Willie Nelson, Wynton Marsalis feat. Norah Jones – Here We Go Again, Celebrating the Genius of Ray Charles

Format: CD / Label: Bluenote / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Tom Moerenhout

WILLIE NELSON, WYNTON MARSALIS & NORAH JONES  CELEBRATE THE GENIUS OF RAY CHARLES WITH HERE WE GO AGAIN; RECORDED LIVE AT JAZZ AT LINCOLN CENTER, TRIBUTE TO THE ICONIC STAR OF SOUL, R&B, COUNTRY, JAZZ & POP

Zo kondigt het Bluenote label de release aan van de nieuwe CD van wederom een  samenwerking van Jazz-gigant Wynton Marsalis en Country Troubadour Willie Nelson waarbij de schattige, tegenwoordig qua kapsel gekortwiekte Norah Jones een gastrol mag vertolken.

Vanwege het succes in 2008’s van Blue Note album “Two Men With the Blues”, hebben ze de heren de gelegenheid gegeven zich nu live te geven aan het geweldige repertoire van Ray Charles, “the Genius and the iconic star of soul, r&b, country, jazz and pop” en daar is geen word van  gelogen.
Deze ontmoeting vond plaats in 2009 en is nu op CD gezet;
Here We Go Again: Celebrating the Genius of Ray Charles, a 12-tune song cycle about the ups and downs of love.

Met een gedegen band bestaande uit tenorsaxofonist Walter Blanding, pianist Dan Nimmer, bassist Carlos Henriquez, drummer Ali Jackson en  Mickey Raphael, op mondharmonica, nemen ze een greep uit het uitgebreide fantastische repertoire van Ray Charles waarvan een ieder, ook al ben je geen fan, wel een song kan noemen, al dan niet gecoverd door wie dan ook.
Zoals je op onderstaande track-list kan zien zijn het 12 van de meest bekende songs van Ray Charles geworden, heel komisch hebben ze erbij gezet wat voor een muzieksoort het is.
Zo heb ik me nooit gerealiseerd dat “Hallelujah I Love Her So” een combinatie van Gospel 2-beat / Boogaloo / 4/4 Swing is, grappig toch ?

De band swingt zich met Marsalis lekker door het repertoire heen, Norah zingt op haar welbekende liefelijke wijze haar stukjes en duetjes, maar er rijst mij de vraag wat hebben deze
Aces eigenlijk toe te voegen aan het werk van de meester, buiten dat het wat meer Jazzy is gaan klinken.

Nu ben ik nooit zo’n fan geweest van Willie Nelson maar wat de man bijdraagt aan dit leuke muzikale samenzijn van een prima band met geweldige songs is werkelijk totaal ongepast.
Dat hij zijn “speciale” Country-stemgeluid en dito gitaarspel loslaat op zijn eigen werk moet hij helemaal zelf weten, het in 2008 uitgebrachte “Two Men With The Blues”is mij gelukkig ontgaan, maar die merkwaardige timing in zang en gitaarspel op deze CD.
Hij hopt en galopt zingend  en spelend als een dronken aardbei door de songs heen waardoor alle Soul, dat toch wel een behoorlijke intentie in het werk van Ray Charles heeft,  compleet om zeep wordt geholpen en de oorspronkelijke melodie soms niet meer te herkennen is.

Doe maar nooit meer Wynton & Willie………

Tracks:
1. Hallelujah I Love Her So (Gospel 2-beat / Boogaloo / 4/4 Swing)
2. Come Rain or Come Shine (Walking Ballad)
3. Unchain My Heart (Bolero with Habanera bass)
4. Cryin’ Time (Country Ballad)
5. Losing Hand (Dirge with Chain-Gang Shuffle)
6. Hit The Road Jack (Gospel 2-beat / 4/4 Swing)
7. I’m Moving On (Boogaloo with Afro-Latin Backbeat / 4/4 Swing)
8. Busted (Gospel 12/8 Shuffle)
9. Here We Go Again (Rhythm & Blues 12/8 Shuffle)
10. Makin’ Whoopie (Hard-Bop 2-beat / 4/4 Swing)
11. I Love You So Much (It Hurts) (Waltz)
12. What’d I Say (Boogaloo)

Kijk luister en huiver vanaf 01.15 op deze video

Willie Nelson & Wynton Marsalis - Unchain My Heart (part 2)

Website artiest: http://willieandwynton.com


Ook op Blues Magazine ...