Wentus Blues Band – Woodstock

Wentus Blues Band – Woodstock

Format: CD / Label: Ruf Records / Release: maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Sympathiek. Dat is wat bij me opkomt na het beluisteren van Woodstock van de Wentus Blues Band. Niet groots maar gewoon pretentieloze rechttoe rechtaan blues zonder al te veel fratsen.

Ik kom vaak in bruine kroegjes waar goedbedoelende bands met veel spelplezier de bezoekers en zichzelf vermaken. Zo klinkt de release van de Wentus Blues Band ook: alsof het live in de kroeg is opgenomen op een namiddag. Begrijp me niet verkeerd: het is een lekker bluesplaatje maar niet wereldschokkend. Hoeft ook niet, maar misschien had ik meer verwacht van een cd die op Ruf Records verschijnt. Dat is per slot van rekening de platenmaatschappij waarop onder andere Walter Trout, Joanne Shaw Taylor, Dana Fuchs, Ana Popovic en Ian Parker hun releases uitbrengen; muzikanten met hun eigen unieke sound en die ik hoog op mijn favorietenlijstje heb staan.

De Wentus Blues Band is afkomstig uit Kokkola in Centraal-Finland. De band is opgericht in 1986 en doet ongeveer 150 optredens per jaar. Op de 2008 editie van North by Northeast Music Festival and Conference in Toronto was de premiere van Family Meeting, een documentaire over het concert ter ere van het 20jarig bestaan. De titel verwijst naar de band tussen de Wentus Blues Band en musici die met hen hebben samengespeeld de afgelopen jaren, zoals Mick Taylor, Kim Wilson van de Fabulous Thunderbirds, Omar Dykes van Omar & The Howlers en Eddie Kirkland. Ze hebben inmiddels 9 albums uitgebracht, inclusief Woodstock.

Woodstock opent met Facebook Blues; een eigentijds nummer over het delen van liefdesverdriet online. Ondanks de verdrietige tekst wordt het nummer ondersteun door de vrolijk huppelende hammond van Pekka Gröhn en de 12 bar blues van de gitaren. She’s So Fine en From The Cradle To The Grave en 57 Radio volgen dezelfde weg, hoewel in het laatste nummer de gitaren net wat smeriger en rockender klinken. Hoorde ik daar een vleugje Staus Quo? Selma is een fijne bluesballad dat wat betreft zijn barrelhouse intro erg lijkt op ‘ You’ve Changed’ van Ted Hawkins. In Wind In My Hair klinkt de hammond warmbloedig en wordt deze fijn ondersteund door de gitaar.

De Wentus Blues Band is een band die je verwacht in een bruin kroegje op een zondagmiddag. Gewoon muzikanten onder elkaar lol maken en spelen zonder pretenties. Rechttoe rechtaan blues. Sympathiek, dat is het woord dat Woodstock samenvat.

1. Facebook Blues
2. She’s So Fine
3. Moving My Wheels
4. Blues Ain’t Bad
5. From The Cradle To The Grave
6. Beautiful Woman
7. Selma
8. Wind In My Hair
9. Cold Cold Week
10. 57 Radio
11. Black Cat Woman
12. Morning Glory

Website artiest: www.wentusbluesband.com


Ook op Blues Magazine ...