Artiest: Van Morrison
Titel: Astral Weeks – Live at the Hollywood Bowl
Formaat: CD (concert film komt spoedig uit op DVD!)
Label: Listen to the Lion Records
Release datum: februari 2009

Van Morrison - Astral Weeks, Live At The Hollywood Bowl (CD)

‘Van the Man’ voegt weer een album toe aan zijn toch al rijke arsenaal van producties. Dit maal mogen we genieten van een complete live reproductie van het Astral Weeks repertoire waarmee de Dubliner zijn solocarrière startte in 1968. Astral Weeks werd destijds al gebombardeerd tot klassieker, maar werd nooit een megasucces van de platenindustrie. Vooral the Them-fans konden het vertrek van Van en zijn omwenteling niet echt waarderen. Maar Van Morrison is toch gegroeid tot een van de meest gerespecteerde soloartiesten van de moderne popmuziek. Ik waardeer hem zeer voor zijn grote variatie aan stijlen die hij steeds weet te brengen. Blues, jazz, soul, country en Iers traditioneel(Celtic). In elk van deze hokjes zijn wel producties van hem te vinden. Maar hij is begonnen met Astral Weeks, waarvan we nu mogen genieten van een gedurfde remake in de vorm van een voortreffelijk live concert.

Na slecht een beperkt aantal complete repetities werd het complete Astral Weeks materiaal ten uitvoering gebracht in de Hollywood Bowl. Iets wat Morrison daarvoor nog nooit gedaan had in zijn hele carrière. Astral Weeks heeft altijd bekend gestaan vanwege het mysterieuze karakter, de poëtische teksten, de jazzztiming en de meesterlijke zang van deze Ierse meester. Het album kreeg daarmee een gedenkwaardig spiritueel imago en mag daardoor ook als een echt ‘classic-album’ door het leven gaan.

De show start met het openingsnummer en titeltrack met de bekende basritmes van Jay Berliner’s nylon snaren. Mooi dat deze leadgitarist destijds ook meespeelde op de oorspronkelijke LP. Aangevuld door de prettige sound van violist Tony Fitsgibbon en de fluit van Richie Buckley, ondersteund door een strakke ritmesectie, laat Morrison zijn medeartiesten meteen stralen en dat blijft de hele show zo. Gevolgd door ‘I Believe I’ve Transcended’ en ‘Beside Me’ blijkt dat het goed klikt tussen de bandleden en genieten we van de mooie volle sound die lekker rauw overkomt zonder de overdubs. Hierna verandert de volgorde van songs t.o.v. het oorspronkelijke album. Zo wordt ‘Slim Slow Slider’ het sluitingsnummer hier meteen in de aanvangsfase gespeeld. Een merkwaardige keuze van Morrison, maar wellicht gekozen ten faveure van de balans in het optreden. Van komt helemaal los en zijn stem fonkelt als nooit tevoren met zijn prachtige uithalen en zijn herkenbare timbre. Een van de hoogtepunten wordt het bluesy en souachtig gezongen ‘You Come Walking’ en later wordt zijn beste vocale prestatie geleverd met ‘Madame George’. Hierna eindigt het concert met nog drie extra nummers welke niet voorkomen op het Astral Weeks album. ‘Listen To The Lion’ van het eveneens memorabele album ‘Saint Dominics Preview’, daarna ‘Lion Speaks’ en er wordt afgesloten met ‘Common One’ uit 1980.

Dit album krijgt bij mij een plaats naast ‘It’s Too Late To Stop Now’, wat nog steeds zijn beste livemateriaal blijft. Van heeft nog immer het vuur in zich van een gedreven muzikant en haalt alles uit zijn buik, longen en vermogen wat hem resteert. Nu nog hopen op een tour door Europa met shows die iets langer zullen duren dan zijn gebruikelijke ‘anderhalve uurtje’.
(John Maes)

Tracks:
01- Astral Weeks/I Believe I’ve Transcended
02- Beside You
03- Slim Slow Slider/I Start Breaking Down
04- Sweet Thing
05- The Way Young Lovers Do
06- Cyprus Avenue/You Came Walking Down
07- Ballerina
08- Madame George
09- Listen to the Lion/The Lion Speaks
10- Common One

Website Van Morrison : www.vanmorrison.com


Ook op Blues Magazine ...