The Veldman Brothers - Spreadin' Around

The Veldman Brothers – Spreadin’ Around

Formaat : CD / Label : eigen beheer / Release : Januari 2011

Tekst : Wim Velderman
(Op 1 februari vanaf 19 tot 21 uur te beluisteren op www.tvenschedefm.nl , met een 3-tal tracks van deze cd en een live-interview met Bennie Veldman !!)

Strooien, dat doen ze inderdaad, strooien met noten, klanken, songs die er toe toen. The Veldman Brothers are back in town!

Eerlijk gezegd had ik het al verwacht dat dit weer zo’n heerlijke cd zou worden en ik kan u gerust stellen: de verwachtingen komen meer dan uit.
De coverfoto laat een foto van het railemplacement van een station (Zwolle?) zien; rails die alle kanten opgaan : Spreadin’ Around. De band wil duidelijk laten zien en horen hoe veelzijdig ze de blues ten uitvoer kunnen brengen.

Ik strooi mijn bevindingen per track maar eens uit:

De titeltrack Spreadin’ Around zegt meteen waar het op staat. Bent u klaar voor stevige uptempo blues, met een prima solo op bluesharp? De stemming zit er meteen goed in.

Heading for the door. Prima zang ,met drive gespeeld. De gebroeders Veldman hebben baat bij hun strakke rhythmsectie. Marco Overkamp weet op zijn drumkit de band goed in bedwang te houden.

Need to know Klinkt rauw en mean, zeker door de microfooninstelling. Goed gekozen .Plotseling waan ik me in de Deep South.

Leavin’ Wat mij betreft 1 van de hoogtepunten van de cd. Wist u dat deze jongens een schitterende bluesballad kunnen vertolken. Het hammondregister is uitstekend gekozen, Bennie Veldman kan flink toveren op z’n hammond ;wat een techniek. Broer Gerrit laat een z’n gitaar spreken ,klasse.

Evil- fraaie bluesvariant ,verhalend. Weer een andere insteek 2de deel jazzy gespeeld. Ik verval in herhaling t.a.v. de kwaliteiten van de band ;kortom goed dus.

Target- Heerlijk zo’n slidegitaar .Begint dromerig ,werkt naar een climax .Doel bereikt.

B-Low Bluesrock met een hoofdrol voor de hammond .Wie dit in de zaal beluistert en dan nog stil blijft staan is wel heel standvastig.

Everyday i play the blues. Inkoppertje :vooral blijven doen. Luister eens even naar de walkin bass van Donald van der Goes .Over strak spelen gesproken. Wat een prachtnummer .Het kan niet anders of deze band verandert van ”Geheimtip”, zoals onze oosterburen zeggen, in een band met naamsbekendheid ,die je ook buiten de geijkte circuits gaat zien.

Tell your daddy; Nou,wat pa mag weten is dat hier een mooie boogie gespeeld wordt ,die ie toch maar eens moet aanschaffen.

Saw you there Begint met een tergend langzame bas en wanneer de rest invalt is het snel duidelijk: prachtballad . Compliment voor de soundengineer ,want de zang is zoals op iedere track goed te verstaan. Met 7 min. 20 krijg je waar voor je geld.

Veel te vroeg zijn The Veldman Brothers dan uitgestrooid. Questions ,ruim 6 minuten bluesrock met een stevig begin ,midtempo boogie-feelin, veel ruimte voor de gitaar en het effectpedaal. In de zaal bouw je dit tot in lengte van dagen uit en niemand verveelt zich bij zo’n solo.

Met deze cd kunnen de Veldman Brothers zich overal laten zien, veelzijdig, muzikaal en de blues wordt prima gepromoot.

Waardering: 5 blue-stars.

Tracklist:
1. Spreadin´ Around
2. Heading For The Door
3. Need To Know
4. Leavin’
5. Evil
6. Target
7. B-Low
8. Everyday I Play The Blues
9. Tell Your Daddy
10. Saw You There
11. Questions

Website artiest : http://www.veldmanbrothers.com


Ook op Blues Magazine ...