Sultans of Slide

Sultans Of Slide – Lightning Strikes

Format: CD / Label: Munich Records / Release: februari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Stan van der Lugt

“Big Monti” Amundson – guitar, vocals
Henry Cooper – guitar, harmonica, vocals
Franck “Paris Slim” Goldwasser – guitar, vocals
Bart Kamp – bass
Boyd Small – drums, vocals

In 1903 was de beroemde muzikant W.C. Handy gestrand op het treinstation van Tutwiler (nabij Clarksdale) en werd genoodzaakt de nacht door te brengen in een loods.
Daar hoorde hij een zwarte man gitaar spelen die in zijn linkerhand een mes vasthield waarmee hij tijdens het spelen over de snaren gleed.
De gitaarspeler wist hiermee een klagend geluid uit zijn instrument te ontlokken wat Handy later zou beschrijven als “the weirdest music that I ever heard”
De oorsprong van de slidegitaar zal altijd een mysterie blijven maar bovenstaande anekdote geeft aan dat het gebruik van een mes, flessenhals of metalen buisje als “slide” al rond de vorige eeuwwisseling in zwang was.
In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, tijdens de hoogtijdagen van de blues, was de “slide” een belangrijk werktuig in handen van meesters als Sylvester Weaver, Son House en Robert Johnson.
Weaver was degene die in 1923 met Guitar Blues en Guitar Rag de eerste countryblues op 78 toeren zette, en daarmee maakte hij gebruik van de slidegitaar.

In de jaren 50 ging de blues elektrisch en waren het o.a. Muddy Waters en Earl Hooker die de traditie van de slidegitaar hebben voortgezet. In 1951 zou Elmore James in “Dust My Broom” de ultieme “slidelick” aan vinyl toe vertrouwen.
Later zouden blanke navolgers als Ry Cooder, Duane Allman, Bonnie Rait en Johnny Winter de slidegitaar bij een voornamelijk wit publiek onder de aandacht brengen.
Tegenwoordig zijn het vooral Sonny Landreth en de magistrale Derek Trucks die de fakkel van de slidegitaar brandend houden. Ook gitarist/zanger Franck Goldwasser heeft de slidegitaar altijd een warm hart toegedragen en stoort zich nog wel aan feit dat de slidegitaar nog wel eens als gimmick wordt gebruikt en niet als een volwaardig instrument.
Met twee gelijkgestemde collega’s Monti Amundson en Henry Cooper besloot Franck om onder de welluidende naam “Sultans Of Slide” een eerbetoon aan de slidegitaar te brengen.
Het resultaat is het album “Lightning Strikes” waarop dertien puntige songs zijn te horen waarin natuurlijk de “slide”centraal staat.

De “Sultans Of Slide” doen dit met veel liefde en toewijding en weten de luisteraar te boeien met een gevarieerde benadering van de slidegitaar. Een waardig eerbetoon dat zijn vervolg gaat krijgen met enkele concerten in Nederland:

18 maart 2011 Parkstad Theater, Heerlen
19 maart 2011 Agnietenhof, Tiel
23 maart 2011 Cafe Burgerweeshuis, Deventer
24 maart 2011 Lantaarn/Venster, Rotterdam
25 maart 2011 De Piek, Vlissingen
26 maart 2011 Schouwburg, Cuijk
27 maart 2011 Witte Bal, Assen

Tracks:
01. Strange Angel
02. Drive All Night
03. Lucky Again
04. Stupid Trouble
05. Entre Amis
06. Lightning Strikes
07. Rolling Stone
08. Stumptown Slither
09. Never Happy
10. Dime at a Time
11. Different Day Same Scene
12. The Highway is Like a Woman
13. Going Upstairs

Website artiest: www.sultansofslide.com


Ook op Blues Magazine ...