Foto Recensie : Studebaker John’s Maxwell Street Kings - That’s The way You Do

Studebaker John’s Maxwell Street Kings – That’s The way You Do

Formaat: CD/ Label: Delmark records/ Release: Oktober 2010

Tekst: Frank van Engelen

Het Trio Studebaker John’s Maxwell Street Kings, is niet zo maar een bandje kan ik U melden, want deze heren hebben al heel wat moois op hun conto staan, aangevoerd door frontman Studebaker John, Die vooral een begrip in de Chicago blues is. Hij zingt prachtig, speelt vreselijk goed bluesharp en ook nog eens a mean slide en gewone gitaar partij.
Als je dan ook nog een top begeleiding heb, dan kan dit album alleen maar goed zijn toch? En dat is het ook, want behalve Studebaker maakt ook Bassist en  gitarist Rick Kreher veel indruk, en vervolgens de soms wat heftige donker klinkende drums van Steve Cushing.
Ja, deze heren hebben allemaal al een behoorlijk historie achter zich liggen en lijntjes met mensen als Muddy Waters in het verleden gehad, of mensen die in zijn buurt waren. Verder verlenen zich ook regelmatig hun naam aan allerlei projecten om de blues nog meer te promoten. Last but not least zijn het vooral ook zeer hard werkende artiesten in de scene en dit nieuwe album is daar weer het neusje van de zalm van.

Het nieuwe album bevat allemaal originals dus en gaat vooral weer alle kanten uit, maar laat vooral zien met wat voor een goede band we te maken hebben. Hele flarden Muddy Waters, Elmore James, JB Hutto, Rush komen voorbij, en het is allemaal toch heel eigen. Heel mooie bas partijen die af en toe slappen. Dan scheurende bluesharp en wervelende slide solo’s maar allemaal zo mooi verpakt. Dit is een trio wat naar mijn idee gerust een echte sensatie mag worden genoemd. Even een kijkje in de keuken dan qua track’s.

Het album opent met een vriendelijke shuffle, die gewoon okay is en meteen ook het titelnummer is That’s The Way You Do dus. Dan Slide By Side is een gruizig bluesnummer die heel erg duister klinkt en erg goede slide bevat. Fine Cadillac is een Chicago Blues Optima Forma met mooie baslijntjes en ook samenzang ala She Wants To Sell My Monkey, heerlijk swingen dus.Dan een uitstekende  “Blues Heading Down To Maxwell Street”, met weer een mooie drive er in van de bluesharp. B- Line is een instrumental break van heel erg hoog kaliber, luister en huiver vooral ook allemaal. So In Love wederom een Chicago Shuffle ala oudheid,heerlijk dat stem geluid vooral ook, wat erg doet denken aan de Chicago blues van weleer van Hutto en zo. Erg goed gitaar werk vooral dan ook weer. Top track als je het mij vraagt. Ga er maar aan staan, want dan volgt er een waarlijk hoogtepunt , Son Of The Seventh Son, geweldige donkere track. In de Hoochie Cootchie Traditie, maar zonder poespas en accenten. Weer die pracht van een harp er in. Nog zo een parel is het rumblin’  klinkende When Your Mule Won’t ride, wat zeker ook iets voor Siegal zou zijn. .
Stepping Stone is tenslotte nog een parel van jewelste en een slow Blues van klasse.
En de rest mag je zelf horen, man wat een album!!!

Tracks:
01. That’s The way You Do
02. Side By Side
03. Fine Cadillac
04. Heading Down To Maxwell’s Street
05. If You Would Love Me
06. B-Line
07. So In Love With You
08. Son Of The Seventh Son
09. Low Down Woman
10. When Your Mule Won’t Ride
11. Shake It
12. I’ll Always Be The Same
13. A Fool Just Like Me
14. Stepping Stone
15. Taylor Street Boogie

Website artiest: http://www.studebakerjohn.com


Ook op Blues Magazine ...