Slowman and Friends - Hey Jimi
Slowman and Friends – Hey Jimi

Formaat: CD/ Label: Low Records/ Release:  Januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: Frank van Engelen

De Zweedse artiest onder de naam Slowman werd in 1957 in Linkoping geboren. Hij ging gitaar spelen toen hij een jaar of acht was, en in de jaren zeventig was hij een echt lokale beroemdheid, die vooral heel veel verschillende dingen deed, en aan allerlei projecten zijn naam verbond. Slowman heeft altijd al een intense voorliefde gehad van Jimi Hendrix.
Nu komt hij dan ook met een Tribute album voor zijn grote held op de proppen na aanleiding van het 40 jarig jubileum van deze ongeëvenaarde gitarist naar mijn mening nog steeds.
Het album heeft Hey Jimi en bevat dus covers van de welbekende Hendrix tracks. Doch niet allemaal voorspelbaar, want de schijf opent meteen al met een eigen track genaamd Electric Angel, wat meteen de toon zet voor dit album. De stem van Slowman leent zich best wel voor de nummers van Hendrix, en in sommige nummer zelf best ook goed. Helaas mis ik toch die typische donkerheid en timing vaak en intentie. Vroeger vond men altijd van Hendrix, dat hij niet zo goed kon zingen. Nou, “Think Again”, die man had een timing van heb ik jou daar, en een pracht soul geluid in zijn stem.  De stem van Slowman lijkt af en toe ook op die van Popa Chubby, die ook al een Tribute album van de grote man heeft gemakt, wat vooral erg goed was ook. Dit album is toch wel een beetje anders moet ik jullie zeggen.

Slowman heeft 2 mensen bij zich verzameld die net als hij helemaal idolaat van Hendrix zijn, luisterend naar de naam Stefan Rosen op drums, en dan Bengt Alm op de bass gitaar.
Ze spelen dus als trio, en soloman doet natuurlijk al het gitaar werk, vocals enz.
De sfeer ala Hendrix spat er echt wel van af, e vele nummers blijven echt ook bij het origineel, maar het unieke gitaar geluid, donkerheid, en timing ontbreken toch bij de meest essentiële nummers naar mijn idee. Toch wordt er ook creatief gedeald af en toe in nummers.

Even wat dingen er uit pakken dan?
Opener Electric Angels gevuld met de dingen die Hendrix kenmerken, en een mooi intro voor het album vind ik.  Fire dan, dicht bij het origineel en niet schokkend vind ik, stem leent zich wel voor dit soort nummers, doch de intentie qua zang ontbreekt, gitaarpartijen een beetje vlak. Purple Haze een stuk beter dan. Manic Depression, vreemde feel in het nummer, terwijl het zo een apart nummer al is, wel een mooie stem hierbij. Maar de duisterheid ontbreekt. Red House, een klassieker natuurlijk, uitstekend gitaar werk, en stem ala Stevie Ray, maar haalt het niet bij de geweldige versie van Gary Moore, die echt heel erg in het origineel qua toon zit. Bold As Love, stem leent zich goed, maar het nummer is een beetje anders aan gekleed, met hele andere koortjes, die op zich niet echt verkeerd zijn moet ik zeggen. Toch mis ik weer die donkerheid, en ook zit er qua begeleiding teveel drum riffs in. Voodoo Child gewoon okay, maar nier imponerend, en Foxy lady als verwacht, gewoon ook prima. Little Wing dan, mooi gedaan, en uitstekende gitaar solo die ook vooral mooi wordt op gebouwd. Helemaal niet het voorspelde riffje allemaal.  Crosstown Traffic toont het uniek element van Hendrix aan, en dat is niet zomaar wat. Dee track laat zich niet zo gemaklelijk spelen hoor.
Deze versie bevat teveel invul, en vind ik niet echt goed gelukt, om nog maar te zijgen van het Soul element van Hendrix er in gooide, en ook die snerpende gitaarsolo, die gewoon niet tot zijn recht komt bij Slowman.

Goed dat is wat ik er van ondervonden heb, en natuurlijk is het heel kritisch, maar dat mag ook, als je Hendrix wil eren, wat overigens wel redelijk gelukt is. Een schijfje wat prima de sfeer van Hendrix laat zien, en ook zeker van duf getuigt, maar waar toch wel een aantal bedenkingen aan vast zitten voor mij, en ik vermoed ook de meest verstikte Hendrix Fan.
In dit verband geef ik dan toch echt wel de voorkeur aan The hamster, die een werkelijk fenomenaal Hendrix Tribute album hebben gemaakt. Als je niet te hoge eisen stelt, is dit album best een aangename verpozing hoor, dus zeker eens beluisteren. Hendrix Still Lives en hoe!

Tracks:
01. Electric Angel
02. Fire
03. Purple Haze
04. Manic Depression
05. Red House
06. Bold As Love
07. Voodoo Child
08. Foxy lady
09. Little Wing
10. The Wind Cries Mary
11.  Crosstown Traffic
12.  Angel

Website artiest: http://www.slowman.se


Ook op Blues Magazine ...