Shemekia Copeland - Deluxe Edition

Shemekia Copeland – Deluxe Edition

Format: CD / Label: Alligator Records – Munich Records / Release: 18 januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: Frank van Engelen

Shemekia werd in Harlem (New York) geboren en is de dochter van de grote bluesheld Johnny Clyde Copeland. Deze man herkende al vroeg zang kwaliteiten bij zijn dochter, en heeft die ook altijd aan gemoedigd. Met 8 jaar stond zijn dochter al op het podium… Toen Shemekia 15 jaar oud was, werd het min of meer een must voor haar, daar de gezondheid van Johnny achter uit ging, en ze wilde echt gaan zingen.

Als Shemekia 19 jaar oud is, stapt ze dan ook uit de schaduw van haar vader en in 1998 komt haar eerste album Turn The Heat up uit, wat meteen al indruk maakt.
In 2000 krijgt haar tweede album Wicked maar liefst 3 Handy Awards (beste album, beste song, en beste artiest) en een succes was daar kan je wel zeggen.
De sound van Copeland bevat dingetjes die ze van haar vader geleerd heeft, maar ook heel veel nieuwe wegen die ze wilde bewandelen.
2002 is het jaar wanneer Dr. John haar volgende album produceert genaamd Talking To Strangers. 2005 produceert Steve Cropper het album The Soul Truth, wat weer andere invalshoeken heeft, maar vooral zoals de titel zegt, veel Soul dus ook bevat, maar wel met een rauw randje.

2009 is het album wat dus het meest recent is Never Going back, gevuld met prachtige up- tempo nummers welke een Nitty gritty invloed hebben, en daarnaast wederom die prachtige ballades van deze dame.
Sharrie Williams is ook een dame die een beetje in dit straatje zit soms, maar Shemekia doet meer qua sound. De ene keer huilt ze in de prachtigste ballades, een andere keer spuwt ze haar gal niet voorzichtig, en dan weer beroert ze je met de intensiteit die deze dame bezit.

Wel nu is er dan het album DeLuxe Edition, en jawel , het is een bloemlezing van al deze albums. Je hoort heel veel variatie, van rock, soul, tot aan de mooiste ingetogen akoestische klanken, en deze dame bewijst haar vader heel veel eer te hebben aan gedaan, als je het mij vraagt, want net als Johnny Clyde Copeland is dit een echte blues lady, die de blues vooral veel verder wil brengen en met veel variatie. IK moet zeggen dat haar dat aan alle klanten ook vooral lukt. Het album bevat 16 nummers, die je doen verbazen van de vele kwaliteiten die deze dame bezit, en altijd omringd door de beste muzikanten. Mensen als Dr. John, Steve Cropper e.d. hoor je natuurlijk ook op albums van haar, net als vele anderen.

De tracks dan: Opener Turn The heat Up knalt al meteen je speakers uit en laat een fyering and Gutsy Lady horen. Vervolgens Living on Love- Funky Soul nummer, waar ze heel goed haar weg in heeft gevonden. Ghetto Child , prachtige Ballade met mooie slepende toetsen en idem gitaar werk. When A Woman had’s Enough wederom lekker Funky Stuff.
Dan een feest nummer van kaliber als je het mij vraagt It’s 2 Am, rock it away dear zeg ik dan, heerlijk gewoon. Don’t Whisper is een bloedmooie ballade met hele goede tekst vooral ook. Nog zo een beauty en helemaal terug naar de basis, het prachtvolle stuk Beat Up Guitar.
Ik vertel dan nog even dat Love Scene een van mijn lievelingen is, en ook een ballade is die vooral door je ziel heen splijt. Ja, en er staat nog veel meer moois op, maar soms moet je niet alles vertellen toch? Het wordt tijd, als je nog niets van deze dame hebt of kent, meteen deze verzamelaar aan te schaffen denk ik. Een dame met lef, een prachtige strot, een heel eigen opinion in de blues muziek, maar vooral eentje waar Johnny heel erg trots op mag zijn. Op en top genieten mensen, Enjoy It ToThe Fullest.

Tracks
01. Turn The heat Up
02. Livin’On Love
03. Ghetto Child
04. When A Woman had Enough
05. It’s 2 AM
06. Better Not Touch
07. Don’t Whisper
08. Sholanda’s
09. Wild Wild Woman
10. Beat Up Guitar
11. Love Scene
12. Who Stole My radio
13. Stay A Little Longer Santa
14. All About You
15. Salt In My Wounds
16. Your mamma’s talking

Website artiest : www.shemekiacopeland.com[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...