Shaun Murphy - Trouble With Lovin

Shaun Murphy – Trouble With Lovin’

Format: CD / Label: Serenity Hill / Release:  2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Ja, Shaun Murphy is een naam die je steeds meer hoort tegenwoordig, terwijl lang niet iedereen weet wie deze dame eigenlijk is. Welnu Shaun is uit Detroit afkomstig en al geruime tijd in de muziek actief kan ik U zeggen. In 1969 werde deze dame helemaal bevangen door de Blues koorts, toen ze mocht optreden tijden het Ann Arbour Blues festival, waar toen ook Muddy water, Freddie King, BB King en ook Son House speelde. Dit maakt een enorme indruk op Shaun, en dat heeft ze in zichzelf opgeslagen toen. Toen werd het voor haar tijd om ervaring op te doen qua vocalen e.d. Nou dat deed ze via touren met niemand minder dan de rauwe diamant uit Detroit ook. Mr. Bob Seger dus, en daarna met Eric Clapton,. Leon Russel, Phil Collins en de lijst is vooral ook lang . dat deze dame meer kon dan achtergrond partijtjes in zingen was al heel snel duidelijk.  Na vele jaren besloot ze dat het tijd werd om haar eigen pad te gaan volgen en een plaats te veroveren tussen deBlues Ladies toen.

In 2009 komt haar eerst solo album uit, wat er al meteen niet om liegt. Het heeft meteen een internationale uitstraling en lijkt soms echt een live recording. Meteen is duidelijk dat deze dame heel wat in haar mars heeft en een stro waar je U tegen zeg. Zowel Blues als Soul past haar en ook de stevige uithalen qua rock items schuwt ze niet. Het album heeft het ook niet slecht gedaan. Dat album heet trouwens Livin”The Blues.

Nu is er dan haar nieuwe schijf genaamd Trouble With Lovin”, waarop duidelijk wordt dat deze lady geen eendagsvlieg is, en prachtige nummers kan schrijven. Dat ze heel wat vrienden On The Road heeft op gedaan, kan je ook horen op dit album waar o.m. Johnny Neel vertegenwoordigd is maar vooral vele anderen, die zij allemaal al eens is tegen gekomen op haar loopbaan. Het album  bevat vrijwel allemaal eigen stukken, en het klinkt nog volwassene als het eerst album. Ga er maar aan staan, als je zulke intense soul blues ballades kan schrijven en uitvoeren . de band klinkt ook anders dan het eerste album, en dat komt natuurlijk door alle vele gasten, die je van mij allemaal zelf mag ontdekken, want een helboel zijn helemaal niet echt heel bekend, maar daarom niet minder goed kan ik je melden.

Het album is doorspekt met mississipi invloeden, veel soul een flinke dosis blues en power.
De plaat opent met bed of Roses, een ingetogen Miss. Blues, met een shaun die heel ingetogen de prachtigste hoge tonen etaleert.
Dan Funky Soul business is Deservin’ Of Love, een rauw zingende Murphy, wat haar prima past. Heerlijke track. Dan is het swingen geblazen een beetje Jazzy feel in Missisippi Water.
Dan dient zich het eerst hoogtepunt al aan, in een erg mooie ballade en wel het titelnummer dus, een Heartfelt ballade waar de ellende vanaf druipt, zoals het hoort.
Dan blues in the swing maar dampend qua feel, en in duet met Mike Finnegan., die een beetje als B.B King klinkt. Dan 2 tracks die ook bluesey klinken en zeker erg de moeite waard zijn, met veelal die heerlijk Hammond van Johnny Neel er in dus. Ik noem echter weer een pronkstuk Rio Esperanza, man wat een beauty is dit, en zo een aparte melodie lijn, “Shiffers all over my body”.  The Blues Don’t Tell it All is een dreigende funkblues, en de afsluiter is ook een stevige funky blues die ook er goed klinkt. Toch vind ik die ballades echt werelds moet ik zeggen. We hebben hier met een dame te doen, die er zeker gaat komen op eigen kracht, dat is in ieder geval nu heel erg duidelijk. Net als Cee Cee James, is dit er eentje die het verdiend om vooral gehoord te worden, organisatoren boeken deze schoonheid, want daar kijg je geen spijt van. Ja, in de tussentijd luisteren naar deze prima schijf, die je kan kopen bij CD Baby overigens. Enjoy this!

Tracks:
01. Bed Of Roses
02. Deservin”Of Love
03. Missisippi Water
04  The Trouble With Lovin”
05. Hopelessly In Love With You
06. Blue Tears
07. Did You Call
08. Rio Esperanza
09. The Blues Don’t Tell It All
10. That’s What Love Will Make You Do.  

Website artiest: http://www.shaunmurphyband.com


Ook op Blues Magazine ...