Ruud Weber Band - New Blues

Ruud Weber Band – New Blues

Format: CD/ Label: Lielow records/ Release: februari  2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Ruud Weber begon zijn loopbaan als bassist bij de Engelse Barry Mc Cabe en heeft verder als huidige zanger bij The Snowy White Blues Project dienst gedaan als bassist en zanger. 2 albums speelde hij op mee, en 2 jaar touren met deze formatie, die hem geen windeieren heeft gelegd.  Hij groeide hiermee uit tot een allround performer met een dosis ervaring waar je U tegen zegt. Jarenlange ervaring heeft hem tot een erg goede bandleider gemaakt, die vroeger ook al met mensen als Mick Taylor, Tony Vega en Carl Verheyen werkte.

Nu is er dan zijn nieuwe power trio The Ruud Weber Band, en power is het bij deze mensen, die stuk voor stuk voor begrijpen waar het in de muziek over gaat, n.l. het samenspel goed beheersen. Lekker hard zetten die volume knop dus. Buiten deze man horen we op de drums Rob Ter maat, die in Overijssel letterlijk opgroeide tussen de drumstokken in de drumspeciaal zaak van zijn vader. Hij kan alle stijlen spelen van funk tot rock, en van jazz tot country. Speelde ook al in diverse bands, en de groove staat altijd voorop bij deze man.
Dan, de gitaristische kwaliteiten komen van Lars Muller, waar ik voorheen nog nooit van had gehoord, maar eentje die wel gelijk indruk op mij maakt.  Zijn gitaarspel is een mix van Blues en jazzy dingen.  Hij wordt soms vergeleken met de stijl van Freddie en  Albert King, maar nog meer de moderne gitaristen als Robben Ford en Larry Carlton.
De bluesfeel is waar het om draait bij hem, maar wel met de nodige omwentelingen dus, wat vooral dan erg spannend is. Hij schrijft daarnaast nog eens mee aan de nummers, en zingt ook nog.

Enfin de nieuwe schijf heet New Blues, en dat is precies wat het is ook. Blues vermengt met heel veel Funky Stuff en ook Jazzy elementen, maar net zo gemakkelijk ook pure Rumble blues ala vroegere Peter Green, of een aantal prachtige ballades, die zo door Snowy white verzonnen hadden kunnen worden, en gespeeld.
Ja, er zijn speciale rollen weg gelegd voor Snowy White, en ook Nico Wayne Toussaint- harmonica, en verder John Hondop, die met zijn tapijtjes van de hammond erg mooie dingen creëert in de diverse nummers.

Ik moet u zeggen dat we hier te maken hebben met een klasse plaat, althans voor mensen die er voor open willen staan wel. Het is een symbiose van krachtige riffs, vermengd met de mooiste ingetogen passages en swingende perikelen  die de blues and met name beyond herbergt. Pure klasse met af en toe invloeden ala Steely Dan, en zeer originele en energieke composities. Met dit album voegt Ruud een nieuw hoofdstuk toe aan zijn toch al zeer bijzondere loopbaan. We kijken vervolgens even naar wat een aantal tracks ons brengen.

Het album opent met Revolution, een funky stuff nummer wat er meteen al lekker in knalt, met erg mooie gitaarsoli van Lars, dat af en toe iets symfonisch heeft.
Wederom funk wat de klok slaat in If I Cann’t Have You, met heerlijke hammond er in verweven. Het derde nummer: Go Back To Where You Came From is een pracht nummer waarin Snowy zich laat horen op gitaar, oei zo mooi melodisch vooral. Het is een soortement van rumblin” blues met een prima zingende Ruud.
Can’t get enough is een swingende rocking blues track waarin Nico Wayne Toussaint zich laat gelden op de harmonica. Just Another Day is een erg mooie ballade , met veel jazzy feel er in, en pracht solo van Lars wederom. En dat onderliggende tapijtje van de toetsen maken het helemaal af. Out of Control heeft een beetje en southern feel over zich. Dan, Tell Me Tell Me,. prachtige samenzang ala Steely Dan, erg mooie track. I Still See You, is ook weer zo een mooie ballade en tot slot noem ik dan nog het prachtige Colours And Shades, met ook weer die Steely Dan touch over zich. Het album wordt met een soort Love Supreme achtig getint nummer instrumentaal groots afgesloten.. Allemaal eigen nummers, dus dubbel zo interessant mijn inziens. Erg goed dus, maar meer dan Blues alleen en dus bedoeld voor de mensen die verder luisteren en kijken dat de echte blues puristen. Ik zou het doen hoor, luisteren dit album, want dit is echt klasse kan ik je melden. Have fun allen!

Tracks:
01. Revolution
02. If I Can’t Have You
03. Go back To Where You Came From
04. Can’t Get Enough
05. Just Anoter Day
06. Out Of Control
07. Change Of Heart
08. Move Over Mister
09. Tell Me, Tell Me
10. I Still See You
11. Colours And Shades
12. Take One

Website artiest: http://www.ruudweber.com


Ook op Blues Magazine ...