Rory Block – Shake Em On Down

Rory Block – Shake ‘Em On Down: A Tribute to Mississippi Fred McDowell

Format: CD / label: Stony Plain Records / Release: 29 maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Imco Ceelen

Ik ben al een geruime tijd van mening dat, van alle traditionele bluesmuzikanten van deze tijd, er één bovenaan staat als het gaat om interpretatie en authenticiteit.
Of het nu gaat om Skip James, Blind Lemon Jefferson, Son House of Robert Johnson, wat mij altijd extreem heeft geboeid als het gaat om Delta-blues is de historische achtergrond en in het bijzonder de culturele invloed die ik terug meen te horen in de klassieke opnames.
Het ritme, krachtige stemgebruik en improvisatiekracht lijkt bijna verloren te zijn gegaan sinds de vroegere dagen van de grootmeesters. Gelukkig lijkt dat maar gedeeltelijk de waarheid te zijn als ik mijn oren mag verwennen met het nieuwste werk uit “the mentor series” van  Aurora “Rory” Block.

Het album Shake ‘em on down, vers van de pers, is het derde tribute-album van de doorgewinterde koningin van de Delta-blues. Toen ik The Lady And Mr. Johnson (2006) voor het eerst hoorde wist ik niet wat me overkwam. Hoe kan het zijn dat de enige stem dat in de buurt mag komen van de getergde en betoverende stem van bluesman “extraordinair” Robert Johnson, uit het lichaam komt van een krachtige, blanke vrouw uit New York.
In 2008 komt Rory Block met Blues Walkin’ Like A Man (a tribute to Son House), waarmee ze weer aantoont dat ze de studie van de bluesmuziek tot een kunstvorm weet om te toveren.

Nu, in 2011, verteld ze het verhaal van Mississippi Fred McDowell. Deze eigenzinnige bluesman, vooral bekend van nummers als “You gotta move” en “Shake em on down”, heeft altijd een expliciete slide-techniek in zijn muziek gelegd. Het lijkt me dan ook een uitdaging om de essentie van zijn muzikale kunnen te proberen over te brengen.
Dit gegeven wordt overduidelijk niet verwaarloost door deze mevrouw als ik luister naar bijvoorbeeld nummers als “Shake ‘Em On Down”, What’s the matter now en “Kokomo Blues”. Ze hebben exact dezelfde hypnotiserende invloed op mij als de schitterende originele tracks.

Wil je wat meer te weten komen over de geschiedenis van het opmerkelijke blues-icoon waar deze bluesvrouw naar refereert, hoef je alleen maar naar de eerste track “Steady Freddie” te luisteren.
Ze bezingt hierin een aantal “feiten” zoals een zakmes dat Fred McDowell in de beginjaren gebruikte als slide. “I Do Not Play No Rock ‘N’ Roll”, deze uitspraak is ook verwerkt in het openingsnummer van de cd en dat is zeker juist, het is, ook uit de vingers van Rory, gewoon goudeerlijke blues. Luisterend naar “Mississippi man” kom je te weten dat Rory Block op 15 jarige leeftijd oog in oog heeft gestaan met Freddie zelf. Een voorrecht waar ik als liefhebber en muzikant alleen nog maar van kan dromen…

Naast het spel van de bluesvrouw zelf worden verschillende nummers ondersteund door hele mooie meerstemmige gospelzang, maar de absolute topper vind ik het nummer “ancestral home”, een Afrikaans aandoende compositie compleet met toepasselijke  achtergrond-koor.

Deze CD is het meerdere malen luisteren waard, zeker als je, net als ik, een grote liefhebber bent van het traditionele geluid. In het najaar van 2010 hebben we Rory Block nog op verschillende plekken in Nederland mogen bewonderen. Hopelijk wacht ze niet te lang met het idee om onze exemplaren van Shake ‘em on Down persoonlijk te komen signeren, met uiteraard de nodige muzikale omlijsting in de vorm van een uitgebreide release-tour.

Tracks:
01. Steady Freddy
02. Mississippi Man
03. Kokomo Blues
04. Good Morning Little School Girl
05. What’s The Matter Now?
06. Shake ‘Em On Down
07. Worried Mind
08. The Man That I’m Lovin’
09. Ancestral Home
10. The Breadline
11. Woke Up This Morning
12. Write Me A Few Of Your Lines

Website artiest: www.roryblock.com


Ook op Blues Magazine ...