Roomful of Blues - Hook, Line & Sinker

Roomful of Blues – Hook, Line & Sinker

Format: CD / Label: Alligator Records – Munich Records / Release: 31 januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: Patrick Struijker Boudier

Zin in een bluesfeestje? Het perfecte party-album daarvoor is net verschenen: Hook, Line & Sinker van Roomful of Blues. Iedereen die na het beluisteren van hun nieuwste plaat nog stil kan blijven zitten, raad ik dringend aan even zijn of haar hartslag te controleren of het nog klopt.

Jumpblues in de stijl van Louis Jordan, Cab Calloway of iets minder ver terug in de tijd de Brian Setzer Orchestra. Een prominent aanwezige blazerssectie, nerveuze en opzwepende gitaarbreaks, een zanger met een soepele stem die moeiteloos meehuppelt met de bas, piano en drums… de band dendert uit de boxen als een TGV met ADHD. En dat doen ze al erg lang.

Roomful of Blues bestaat sinds 1967. De band speelde in het begin vooral Chicago blues, maar schakelde over op de jumpblues, gebaseerd op de blues, R & B en jazz van de jaren 1940 en 1950. In 1977 verscheen hun debuutalbum Roomful of Blues op Island Records. In 2003 tekende de band bij Alligator Records uit Chicago. In de afgelopen 43 jaar hebben ze wereldwijd getoerd en gespeeld op grote festivals, als het King Biscuit Blues Festival, het Beale Street Music Festival, het North Sea Jazz Festival en het Belgische Rhythm & Blues Festival. Ze zijn genomineerd voor meerdere Grammy’s en hebben verschillende Blues Music Awards ontvangen.

De line-up is veel veranderd de afgelopen 43 jaar: ooit is berekend dat er 50 muzikanten hebben gespeeld in de band. Rich Lataille, alt- en tenorsax, is het enige overgebleven lid uit de originele line-up. De huidige bezetting is Chris Vachon (gitaar); Phil Pemberton (zang); Bryan Rizzuto (bas); Ephraim Lowell (drums); Travis Colby (piano) en Rich Lataille, Doug Wolverton, Mark Earley (blazers).

Op Hook, Line & Sinker staan twaalf covers van onder andere Dave Bartholomew, Clarence Gatemouth Brown en Amos Milburn. Bij covers is het onvermijdelijk dat je gaat vergelijken met het origineel, maar dat pakt in dit geval positief uit. Hoewel misschien heiligschennis, durf ik wel te zeggen dat vrijwel geen van de nummers op de plaat minder is dan het origineel. Sterker nog; sommigen vind ik zelfs beter. Gate Walks To Board vind ik scherper klinken dan de versie van Clarence Gatemouth Brown. That’s A Pretty Good Love ken ik van van Big Maybelle en klinkt hier fluweler dankzij de ijzeren stem van Phil Pemberton maar verbrand tegelijkertijd prettig mijn cd speler tot een rokende puinhoop. Hetzelfde geldt voor Kill me dat een paar aangename ‘soul’schreeuwen kent.

Maar laten we vooral ook credits geven aan de rest van de band. Want man, man, wat spetteren de gitaren. Wat beuken de bas en drums. Wat swingen die blazers. En wat een samenspel! Brult Phil Pemberton zijn emoties uit zijn hart, geeft de band commentaar op zijn zang met krachtige licks en een fenomenale ritmesectie. Alsof er een constant vraag-en-antwoord spel bezig is tussen de bandleden.

Hook, Line & Sinker is een non-stop ‘move your ass’ plaat. Een explosie van jumpblues. Zin in een feestje? Draai deze plaat en je hebt er een.

Tracks
01. That’s A Pretty Good Love 2:54
02. She Walks Right In 3:32
03. Hook, Line and Sinker 2:50
04. Kill Me 3:54
05. Gate Walks To Board 4:00
06. Juice, Juice, Juice 2:41
07. Ain’t Nothin’ Happenin’ 3:08
08. Win With Me Baby 3:49
09. It 3:59
10. Come On Home 2:35
11. Time Brings About A Change 5:31
12. Just A Little Love 2:24

Website artiest: www.roomful.com[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...