Ron Cartel - I Hurt Everybody

Ron Cartel – I Hurt Everybody

Format: CD / Label: eigen beheer / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen 

Ron Cartel groeide op in Harlem, en werd opgevoed door Italiaanse ouders  . Op vroege leeftijd in New York werd deze man al omring door allerlei muzikale invloeden uit de Soul Rhytm and Blues en Gospel muziek.  Zijn eerst echte optreden was metten al in de het Metropole Café in Manhattan.  Nadat hij professioneel als zanger aan het werk was in zijn tienerjaren volgde daarop een tijd dat hij ging werken met allemaal grote luitjes uit America.

Mensen als Dr John, Bernard Purdie, The Blues Brothers, The Tower Of Power , en de lijst is nog veel langer kan ik U melden.  @001 komt Ton in Europa terecht en dat bezorgt onze vriend ook weer de nodige ervaring. Inmiddels heeft hij een grote liefde gekweekt voor de Amerikaans Roots muziek. Tegenwoordig woont Ron in Zwitserland en heeft zijn nieuwe all Star Band The House Of Mojo gevormd. I Hurt Everybody is zijn nieuwe album en herbergt alle dingen die hij zo bewonderde in de muziek vanaf zijn jeugd in Harlem.

De band die hem omringd is niet mis kan ik U zeggen, en swingt als de neten, van Funk tot New Orleans stuff, en natuurlijk blues geënt ook vooral.

Organ en Piano- Roland Gauser
Slide & elec, git.- Patrick Geser
Electric Gitar- Duncan james
Bass Guitar- Gabriel Spahni
Drums- Richard “Doc”Spooner.

Maak je borst maar nat, want stuk voor stuk staan ze allemaal hun mannetje.
Het album I Hurt Evrybody bevat allemaal eigen nummers die qua stijl lekker gevarieerd zijn, met asteeds weer die prachtige stem van Ron die af en toe lijkt op Billy Price, maar ook Bobby Womack soms. Even wat dingen er uit halen dan qua nummers.
Het openingsnummer wordt ingeleid door den kort intro en dan  barst de Funky  Stuff al los.

Last two Dollars, een funky geluid met een pracht soul hoge stem geluid gelijkend op ster vocalist Billy Price, heerlijk gewoon, met dat onderliggend tapijtje van het hammond er in.
Bluesville , een bluestrack met een Jazzy maar ook ietwat ruige setting.
Dan Miss, stuff in God Moves On The water, een ingetogen stuk.
Chazz Is dead, is een funky stuk, met Womack achtige trekjes,. My World is een bluesey stuk wat heerlijk weg luistert als je het mij vraagt, e net even anders is. Het sternummer is voor mij Sing & Shout Funky Swingend nummer, lekker.  Tot lot dan nog even All My Angels, een prachtige ballade met een dito stem.

Ja een album die misschien een beetje lang duurt, maar wel de moeite waard is, hoewel ik dan wel liever de funky stuff van Billy Price hoor. Af en toe lijkt het ook wel wat op Zappaorns en mee, en de lijst is nog veel langer.
Neemt niet weg dat de sfeer op deze promo schijf helemaal okay is denk ik, en dat menig nummer U zeker zal mogen bekoren, hoewel ik dan wel zeg dat er veel van dit soort dingen toch heden ten dage uit komen. Laten we hopen dat hij zijn weg mag vinden, want verdienen doen ze het,. Kan natuurlijk ook niet anders met zo een achtergrond toch. Gewoon eens over je heen laten komen is mijn advies in deze.

Tracks:
01. Introduction
02. House Of Mojo
03. Last Two Dollars
04. Bluesville
05. God Moves On The water
06. Chazz Is Dead
07. My World
08. I Hurt Everybody
09. Sing & Shout
10. Don’t makie The Monkey Drunk
11. All My Angels
12. Last Shirt
13. Outro

Website artiest: http://www.roncartel.com


Ook op Blues Magazine ...