Robert Randolph - We Walk This Road (CD)

Robert Randolph & The Family Band
We Walk This Road

Format : CD
Label : Warner Bros.
Release : Juli 2010
Blues CD’s online bestellen

Door Stan van der Lugt

De steelguitar roept al gauw associaties op met bloemenmeisjes op Hawaï en Country & Western muziek, echter dit instrument wordt ook gebruik bij sommige diensten van Afro-Amerikaanse kerkgemeenschappen waarbij gospel een belangrijk onderdeel is.
Als tiener bezocht Robert regelmatig de diensten in The House Of God Church die al vanaf de jaren 30 worden begeleid door steelguitars (“sacred steel”).
Robert raakte in de ban van het instrument, leerde het zichzelf spelen en maakte naam tijdens een “sacred steel” conventie in Florida.
Overigens speelt Robert op een Pedal Steelguitar, een steelguitar waarbij de toonhoogte per snaar kan worden verhoogd of verlaagd door middel van voetpedalen.

Inmiddels timmeren Robert Randolph & The Family Band al een tijdje aan de weg met hun door gospel beïnvloede mix van soul, blues en rock dat een steeds groter wordend publiek lijkt aan te spreken. Onlangs verscheen het derde studio album “We Walk This Road” de opvolger van “Colourblind” uit 2006.

“We Walk This Road” is geproduceerd door T-Bone Burnett, een legende die een enorme feitenkennis van Amerikaanse roots/blues muziek heeft.
Robert is samen met Burnett gaan graven in de rijke muzikale geschiedenis van de 20e eeuw en hieruit zijn een aantal juweeltjes opgediept, variërend van blues, rock, gospel en oude “field” opnamen. Maar naast covers zijn er ook nog een aantal originelen (Randolph/Burnett) te beluisteren zoals “Traveling Shoes” en “Dry Bones”.

De opnamen vonden plaats in twee studio’s (Village Recorders en Electro Magnetic Studio) en het album bevat verder songs als “If I Had My Way” (met Ben Harper), “Salvation” (met Leon Russell), John Lennon’s “I Don’t Wanna Be A Soldier Mama” (met Doyle Bramhall II) en Bob Dylans “Shot Of Love” met stuwend drumwerk van Jim Keltner.
De gastmuzikanten voegen op hun eigen manier wat extra’s toe aan een aantal songs, maar grootste gemene deler is natuurlijk het briljante spel van Robert, die de Pedal Steelguitar op wonderbaarlijke wijze in het voetlicht zet.

“We Walk This Road” is een veelzijdig album geworden dat diverse muziekstijlen laat samenvloeien tot een onweerstaanbaar geheel en dat na diverse luisterbeurten blijft verrassen en boeien. Het jaar is nog niet voorbij maar “We Walk This Road” zou wel eens hoog kunnen eindigen in diverse jaarlijsten. Een heerlijk schijfje om te koesteren.

Tracks
01. Segue 1 0:25
02. Traveling Shoes 3:48
03. Segue 2 0:09
04. Back To The Wall 3:30
05. Shot Of Love 5:36
06. I Still Belong To Jesus 6:01
07. Segue 3 0:27
08. If I Had My Way 5:35
09. Segue 4 0:21
10. Don’t Change 4:47
11. I Don’t Wanna Be A Soldier Mama 5:49
12. Walk Don’t Walk 4:06
13. Segue 5 0:19
14. Dry Bones 3:42
15. Segue 6 0:16
16. I’m Not Listening 5:03
17. Salvation 5:59

Internet : www.robertrandolph.net


Ook op Blues Magazine ...