Foto Recensie: Richie Arndt, Timo Gross, Alex Conti - The Vineyard Sessions Vol.2

Richie Arndt, Timo Gross, Alex Conti – The Vineyard Sessions Vol.2

Formaat : CD / Label : Fuego / Release datum: januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Timo Gross, Richie Arndt en Alex Conti hebben 2 dingen gemeen. Ze komen alle drie uit de Duitse muziek scene en zijn verder van een betrekkelijke nieuwe lichting, die de blues and Beyond vertolkt al enige tijd nu. Uit deze lichting hoorde wij ook al eerder van Gregor Hilden en Henrik Freischlader, die ook al meer dan bekend zijn geworden, en hun sporen al hebben achter gelaten kan ik U zeggen. Deze 3 mannen ook trouwens al, Richie Arndt liet vorig jaar nog van zich horen in en soortement van bloemlezing van reis blues songs, die verpakt waren in een verhaal en daarnaast een cd met de nummers die het verhaal omlijsten. Alex Conti, is regelmatig van de partij op feestjes en projecten, een voorbeeld daarvan is RoryMania, een soort van tribute aan Gallagher waar een vijftal gitaristen (waaronder dus ook Richie Arndt, Henrik Freischlader, Gregor Hilden) acte de présence gaven in een prima album.
Timo Gross verraste ons al met menig goed album om pas geleden nog eens met een uitstekend live album op de proppen te komen, Road Worm dus, waarin hij laat zien dat hij vooral een erg goede gitarist is, die zich niet zomaar in een hoekje laat plaatsen.
The Vineyard Sessions 2, is een vervolg op de eerste editie, maar toen met Gregor Hilden, en nu dus met Alex Conti.

Dit album is werkelijk van een heel groot kaliber, en zeker niet bestemd van de blues puristen maar meer voor de wat bredere blues fanaat. Blues is wat je er door heen hoort, en alle drie laten ze hun gitaar kunsten zien en horen, maar ook hun stemmen spreken boekdelen, en de variatie ook.
Het album is gevuld met nummers die doen denken aan de glorie dagen van Crosby & Stills and Nash qua vocalen, en ook America, maar dan wel met heel veel mooie bluesey lick’s er door heen sijpelend. Man wat een klasse, en waarom niet ook op dvd?
Deze heren zijn wel aan elkaar gewaagd hoor, en dit album zal U allen heel wat fijne uurtjes gaan bezorgen.
Even wat tracks dan, met daar bij de aantekening, dat op 1 nummer na alle nummers originals zijn. Opener Bad, zet zeker niet de toon voor dit geweldig luister avontuur, maar komt lekker binnen.  Fee Wheelin’ laat een Southern feel horen met een staaltje prima backing vocals, en dan die prachtige gitaar lick’s van allemaal.
Dan een erg mooie ballade in de stijl van Jim Croce als je het mij vraagt, en ook een beetje Crowded House en America. I Just Take What I need, en weer die mooie vocalen.  Rusty Nail is een soortement van JJ cale achtig nummer.
Een hoogtepunt is Passionate Eyes, wat een beauty is dat zeg. Een nummer dat lekker warm getint is en een sfeertje ala Crosby Stills & Nash laat horen in een prachtvol geluiden spel.  Vervolgens wederom een hoogtepunt in Slow Down waar Southern rock de blues rock beroert. The Future doet mij erg aan de Outlaws en ook Firefall denken qua opzet, maar wederom die mooie stemmen en invullingen.
Een zeer bijzondere uitvoering van een nummer van Ledbetter luister naar de naam Western Plain, een wereldse gewaarwording dus. Luister en huiver.
Een slow blues vinden we ook op dit voortreffelijke album, getiteld Ceo Blues, wat ook erg de moeite waar is. Mensen, ze doen allemaal niet voor elkaar onder kan ik U zeggen.

Prachtige solo partijen, vocalen, en nummers, uitgevoerd door drie mensen die laten zien wat blues allemaal wel kan zijn. Vreselijk goed dus. Met de complimenten aan deze jongens. Kopen meteen dus. Een oase in de wereld van de Blues And Beyond.

Tracks:
01. Bad
02. Free Wheelin’
03. I Just take What I Need
04. Rusty nail
05. Passionate Eyes
06. Happy Without A Reason
07. Slow Down
08. The Future
09. Western Plain
10. Ted Nugent And The Gunners Blues
11. Ceo Blues
12. Will You Take Me

Line-up:
Richie Arndt (acoustic guitar, vocals) www.richiearndt.de
Timo Gross (acoustic guitar, vocals) www.timogross.com 
Alex Conti (acoustic guitar, vocals) www.alexconti.de

Myspace: www.myspace.com/thevineyardsessions


Ook op Blues Magazine ...