Richie Arndt - The Blue Side Of

Richie Arndt & The Bluenatics – The Blue Side Of

Formaat: CD / Label: Fuego / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen 

Richie Arndt is een van oorspong Duitse gitarist, maar als je hem hoort spelen zou je zweren dat hij af en toe van een of ander Blues erf komt hoor. Hij heeft al heel wat veroorzaakt in de Duitse muziek scene met het spelen in allerlei projecten maar ook zijn eigen band The Bluenatics dus, die vooral klinkt als een klok. Op vroege leeftijd kwam hij al in aanraking met de muziek van Johnny Winter, van Morrison en met name Rory Gallagher. Bij zijn studie op de gitaar maakt hij combi; s van Blues met aanverwante muziek soorten als Soul, Rock, Jazz en schuwt ook vooral veelzijdigheid niet. Richie speelde al 6 albums vol dus, die allemaal heel verschillende dingen bevatten kan ik u zeggen, maar het laatste wapenfeit was een dubbelalbum wat als thema Train songs had.
Hij heeft dat in twee delen verwoord in Muziek en verhalen dus, wat een totaal andere weg  voor hem betekende. De muziek bevat dus vaak Blues and Beyond klanken die vooral niet misselijk zijn.

Ook deed Arndt mee in het Tribute project met o.m. Henrik Freischlader en Gregor Hilden en Alex Conti, die later nog eens op zijn pad zouden komen in weer andere projecten. Needless to say, dat we hier met een uitmuntend goede muzikant te maken hebben, die behalve gitaar spelen, ook nog een prima songs kan pennen. Pas geleden nog te vinden op het uistekende The Vineyard Sessions wat ik toen wel de hemel moest in schrijven, zo goed is dat.

We zijn nu op het kruispunt 15 jaar Richie Arndt met zijn mannen, en dat moet gevierd worden, in de vorm van deze nieuwe cd genaamd The Blue Side Of. Een bloemlezing van zijn albums in track’; s maar ook een aantal speciale live opnames van onze vriend. Het album biedt vooral heel veel variatie en heel af en toe zou je kunnen zeggen dat we met de Duitse Danny Bryant te maken hebben. Net als de andere mensen uit het rijtje wat ik net op noemde is dit een kanjer van formaat, en ik raad U dan ook ten zeerste aan om deze schijf eens tot U te nemen, en je zult zien, dat de nummers heel veel bewondering en genot af dwingen. Behalve zijn mannen heeft Richie regelmatig gasten op zijn album die mee spelen, George kochbeck, Kellie Rucker, en nog veel meer hier in te ontdekken. Ja, een ander feit wat me dan iets minder vrolijk stemt is  dat een boel albums van onze brave borst niet meer te krijgen zijn. Zijn live album is wat dat betreft echt een heel groot gemis, want dat is een weergaloos document.

De tracks bevatten heel veel variatie, maar laten vooral een erg goede gi5tarist zien, die zich niet in welk hoekje dan ook laat plaatsen.
Het album opent met Little Brother Of Mine- heerlijke Slide gitaar in een stevig Rock blues nummer. Dan One After 909, ook een lekker bluesrocker met prima samenzang van speciale gast Kellie Rucker, die ook nog bluesharp speelt. Drowning In Your Soul is een Blues Ballade met een pracht gitaar solo er in. Vervolgens is het funky stuff in het uitstekende Anything You Want Me To Do. Een lekker pittig nummer.
Dat onze vriend van variatie houdt horen we in het volgende stuk They Don’t make Them Like You Anymore, een heerlijk Latin, Jazzyachtig stuk. Trouble has taken The Crown is een van de uitschieters, en een pracht van een slow blues nummer met heerlijke toetsen van specialist  George Kochbeck.
Het nummer doet af en toe herinneringen aan Gary Moore ophalen qua spel en compositie.
Na het instrumentale Rebel Rock is het tijd om een duet aan te horen, wat er lekker in gaat, Het nummer is echt een song waarvan je denkt , moet dat.? I Can See Clearly Now dus, van Johnny Nash, maar klinkt erg lekker met Kellie wederom. Dan volgt een Funky Stuff again en vervolgens Rory, U raad het al, voor Gallagher dus. Een prachtig Oosters achtig getint nummer voor onze vriend, Luister en huiver dus. We noemen er nog 2 dan, It’s Not Always The Easy Way, een dijk van een Slow blues met zulke mooie dingen qua twist er in, en vooral stevig klinkt. Ik besluit mijn relaas met de track Iron, Speed & Steam, een Funky Rock stuk en de afsluiter Mississippi, is een ingetogen ode aan dat oord.

Vrienden laat U verrassen door de charme, veelzijdigheid, vakkundigheid, emotie, spelplezier en prachtige compilatie die deze man laat zien als een echt kunstenaar, die de blues speelt maar vooral nog veel meer.
Heel erg aanbevolen dus.

Tracks:
01. Little Brother Of Mine
02. One After 909
03. Drowning In My Soul
04. Anything You Want Me To Do    
05. The Don’t Make Them Like You Anymore
06. Make Your Mind Up
07. The Bad Thang
08. Trouble Has Taken His Crown
09. Rebel Rock
10. I Can See Clearly Now
11. You’ve Done Me Wrong
12. Rory
13. Sweet Little Angel
14. It’s Not Always The Easy Way
15. When The Train Comes
16. Iron, Speed & Steam
17. Mississippi

Website artiest:  http://www.richiearndt.de


Ook op Blues Magazine ...