Phil Bee and The Buzztones - Live At SBN

Phil Bee and The Buzztones - Live At SBN

Artiest: Phil Bee and The Buzztones
Titel: Live At SBN
Formaat: CD
Label: Inbetweens Records
Release datum: 11 januari 2009

Opgenomen live tijdens de Southern Blues Night, Heerlen op 21 maart 2008

Speciale gasten:
– Lea Gilmore op 2 songs
– Wesley van Werkhoven (Big Blind) op 2 songs

Vorig jaar tijdens The Southern Blues Night in Heerlen op 21 maart 2008 was er een wel zeer opmerkelijk optreden van een van de beste nederlandse bluesbands te bewonderen.

Zo bijzonder dat er nu een live-cd van uitgekomen is op het Inbetweens Records label, met zeer speciale gasten als Diva Lea Gilmore en ook de harmonicaspeler van Big Blind, Wesley van Werkhoven dus. Moet ik er wel bij zeggen dat het later ook nog een heerlijke jam opleverde met ook Ian Siegal, die er vooral niet genoeg van kon krijgen, en zorgde als afsluiting van de avond voor een ongekend spektakel, helaas staat dat er niet op, maar het is wel helemaal de moeite waard kan ik je melden. Hierbij een kort fragment van deze jam op YouTube:

[YouTube link: http://www.youtube.com/watch?v=zWjE8UTYiWE]

De mannen zetten een setje neer, waar de opwinding en intensiteit van af springt met uitstekende soli en een behoorlijke geluidskwalitieit, kortom blij met dit schijfje, en nog memorabel ook, want ik was er ook nog zelf bij.

De Diva, die overigens zelf ook een set elders op die avond had verzorgd leverde een aantal zeer mooie momenten op in de slownummmers als “Since i fell for you”, en ook “Do i move you?” En een stem die veel variatie liet zien, en af en toe en beetje jazzy aan deed, maar dat is gewoon die flinterdunne scheiding weer nietwaar? De 2de track vind ik een van de hoogtepunten qua acoorden volgorde en eigenzinnige rifjes in dit nummer-“Make it right”, en ja een vlammende “Iceman” van Albert Collins, en dan de bijdrage van Big Blind Wesley is werkelijk erg goed vind ik, hij zet erg mooie dingen neer, en zou zo in die band passen denk ik, want hij is vooral van vele markten thuis, en een zeer aanstekelijke persoonlijkheid op het podium maar moet natuurlijk in zijn eigen bandje blijven hoor.

Het laatste nummer wordt weggefade. Waarom is mij een raadsel eigenlijk en ik vind het jammer, maar voor de rest is dit schijfje een waar feest in every way, en weer gaat de slogan Blues and beyond op als een rijzende ster in het Bluesfirmament.- Heerlijk.

Rest mij nog te zeggen dat deze cd vlgd week (lees: 11 januari 2009) pas uit gaat komen als de presentatie in Café de Belsj te Maastricht heeft plaatsgevonden volgend weekend- check de concertagenda hiervoor en voor meer interessante gigs binnenkort. Dan ook nog leuk, is dat Ian Siegal hoogstpersoonlijk ook een woordje heeft gesproken op het hoesje van de cd in de vorm van een aanbeveling en compliment aan deze band, waar we hopelijk nog lang van mogen genieten.
(frank van engelen)

Tracks:
Buddy buddy friends
Make it right
Down the line
Brandy Balloon
Do I move you
Iceman
It’s alright
Since I fell for you
Ride your pony/Big leg woman
I’ve got a feeling

Phil Bee

Phil Bee and the Buzztones – Biografie

Phil Bee and the Buzztones een 5-koppige bluesband die vanaf de oprichting furore maakt. Opgericht in maart 2004 werden ze vóór hun eerste optreden op basis van hun demo al geboekt voor het North Sea Jazz festival dat plaatsvond in juli 2004. Met deze referentie heeft de band de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd. De band speelde op gerenomeerde festivals en in gereputeerde blues- en jazzclubs. De demo “Blues with a Buzz” was regelmatig te horen op nationale- en regionale radio stations (NOS, Arrow Rock, L1, Concertzender). Een volgende erkenning was de boeking voor het grootste bluesfestival van Nederland; Moulin Blues in Ospel. Mei 2005 gaf de band daar acte de présence, als enige band uit de Benelux.

Phil Bee and the Buzztones zijn pure ‘podium beesten’, die zeer publiek gericht, zwetend en swingend pure blues uit eigen kwekerij vanuit de tenen ten gehore brengen, ieder optreden swingt getuige de vele positieve pers reakties. Iedere festival organisator, of zaal- cq kroeg eigenaar wordt enthousiast achtergelaten, over het publiek nog niet gesproken. Niet voor niks wordt de band veelvuldig bij herhaling geboekt.

De muziek die Phil Bee and the Buzztones live ten gehore brengt bestaat voornamelijk uit eigen werk, Chicago blues, shuffles, swings, afgewisseld met r&b composities die regelrecht uit de ‘Stax school’ lijken te komen. Afgewisseld met niet voor de hand liggende covers. Zanger Phil Bee heeft een ‘soulvolle’ stem, een kruising tussen Sugar Ray Norcia en Paul Weller, gitarist Stanley Patty wordt algemeen beschouwd als één van de beste bluesgitaristen in de Benelux, zijn sound is een mix van zijn voorbeelden Ronnie Earl, Albert Collins en George Benson, vermengd met zijn eigen gevoel en techniek. Drummer Peter Steeghs is opgegroeid met de jazzy-notes van Buddy Rich, Colly Franssen’s smeuige hammond sound brengt de groove in het spel en de ‘walking bass’ van Jules van Bussel is blues pur sang.

Website Phil Bee and The Buzztones : www.philbee.com


Ook op Blues Magazine ...