Oberg – “Blues As Blues Can Get”
Label: DMIRecords
Formaat: CD
Datum release: Mei 2009

oberg-blues-as-blues-can-getOBERG, hoor ik je denken: waar heb ik die naam meer gehoord? Natuurlijk de oprichter van een van de beste Bluesbands (uit het grijze verleden) van ons eigen landje. De Living Blues waren een begrip in Nederland in de Zestiger en Zeventiger jaren, met een sound die stond als een huis, en met muzikanten die zijn weerga niet kende. mensen als Will Sophie, Johnny Lagrande, Nico Christiaanse doen toch hopenlijk wel een belletje rinkelen, en ander nummers als Wang dang Doodle en LB. Boogie wel hoop ik. Dat is verleden tijd, hoewel volgens zeggen de band nooit officieel is ontbonden. Ook was er natuurlik de band Oberg nog, waarin JJ. Sharp een hoofdrol speelde als vocalist. Na dit hoofdstuk is Ted Oberg afgestudeerd als ingenieur in de electronica, en vervolgens een conservatoriumstudie voltooid. Verder was hij ook werkzaam als gitaardocent. De laatste jaren was Oberg ook actief in de Supersession band en de formatie Grand Slam. Dit is echter een compleet ander verhaal kan ik je melden, en dat doet mij zeer veel deugd.

Ted Oberg is natuurlijk een gitarist van de allerhoogst orde en samen met Will Sophie etaleert hij hier een heel andere sound, die wat wegheeft van Wishbone Ash, The Allman Brothers, en dan hebben we het natuurlijk over “Twin guitar” spelen, wat werkelijk fantastisch klinkt. De tracks op dit album zijn heel erg gevuld met variatie en getuigen van een enorme muzikaliteit en frisheid in de muziek. De cd bevat Pure Bluesrock, Boogie en zoals gezegd een midden tussen bluesrock een een vleugje Symphorock en dit doorspekt met een venijnige “buesfeel” die zijn weerga niet kent. De band heeft als boegbeeld een werkelijk fenomenale zangeres in de gelederen die luisterd naar de naam Liane Hoogeveen, welke een stem heeft die af en toe doet denken aan Tineke Schoenmaker maar ook aan Dana Fuchs en zelfs Anouk, dus veelzijdig. Zij kan prachtig ingetogen ballades brengen, maar kan ook zeer goed uit de voeten met stevige Bluesrock tracks. Eeen enorme aanwinst voor d Blueswereld. De rest van de band mag er ook wezen, prima Keyboardwerk van Will Sophie, die toch al heel wat instrumenten op dit album bespeelt. Verder Marco Oonincx, die de boel zorgvuldig bij elkaar basst. Paul Damen-steady op de drums, en tot slot dus Ted oberg-guitar, en als speciale gast dan nog Deniez.

Dit album is van zeer hoog kaliber als je het mij vraagt, en mag gerust een gouden parel van de afgelopen tijd worden genoemd, en hoort eigenlijk een beetje thuis in de nederlandse Bluesscene “Comeback” OBERG, hoor ik je denken: waar heb ik die naam meer gehoord? Natuurlijk de oprichter van een van de beste Bluesbands (uit het grijze verleden) van ons eigen landje. De Living Blues waren een begrip in Nederland in de Zestiger en Zeventiger jaren, met een sound die stond als een huis, en met muzikanten die zijn weerga niet kende.want ook The Bintangs en Cuby hebben een steralbum afgeleverd onlangs. Deze albums spreken werklijk boekdelen, en zijn ook totaal niet vergelijkbaar met elkaar, en toch hebben ze allemaal die link met de “Nederblues van Weleer”!. Gaan we het album eens even doorspitten:

Opener “BLues, As Blues Can Get” is een prima Slow-blues met een rauw randje. Cover Whising Well, is een Cover van Paul Rodgers, maar klinkt anders dan we van The Free kennen . “What You Got” swingt tot en met met een heerlijke Hammond erin verweven, en gewoon als een soortement van Rock nummer wegluistert-lekker, “Black Spider” ook al een Bluesrocker, en dan stevig “Six Strings On A Wing” met jawel dat Twinspel van de grootheden Sophie en Oberg dus-klinkt als een klok als je het mij vraagt. “I Want You” een Rumble Blues van de hoogste orde, en wat mij betreft een van de hoogtepunten van dit prima album. De afsluiter “Last Station” is instrumentaal getint. Het absolute pareltje van deze schijf is voor mij “Head Up High”, man wat een mooie ingetogen track met werkelijk een grootse Liana in de LEAD- nu al onvergetelijk voor mij.

Ja, met dit album laat Ted Oberg met zijn nieuwe band OBERG zien dat we hier met een heel groot talent te maken hebben, die vooral nog steeds heel erg mee doet in de hedendaagsche Blueswereld- Top dit album, en heel gauw kijken in het circuit, want ze treden behoorlijk veel op, dus pak je kans zou ik zeggen!!!. Het album is nog niet in de winkel, maar wel al te bestellen op de website van OBERG ,vooral doen zou ik zeggen, Keep The Blues Alive my Friends
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Blues As Blues Can get
02. Whishing Well
03. What You Got
04. Head Up High
05. Wanna Run
06. If You Don”t Know
07. Life Goes On
08. Black Spider
09. Six String On A Wing
10. I Want You
11. Last Station

Website : www.obergblues.nl


Ook op Blues Magazine ...