Liquid Lefty – Frozen

Genre: jazz/funk/trance/triphop/dub
Label: Eigen beheer
Release: Maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Dietmar Terpstra

Liquid Lefty - FrozenLiquid Lefty is een jonge band uit Amsterdam, die dit jaar debuteert met het album Frozen. Kernleden zijn de tweeling Jelske ( tenorsax) en Pieter (bas) Hoogervorst. Samen met gitarist Jaap Berends, toetsenist Clemens Horn en drummer Bernhard Weichinger schreven zij de tien composities voor dit fraai vormgegeven debuut. De band wil een mix maken van jazz, ambient, triphop, dub en verder. Da’s ambitieus, want vaker vertoond, en dus moet de band zich inspannen om de luisteraar te boeien.

Dat lukt met de eerste drie tracks, Wannabe, Rien Ne Va Plus en Frozen fish (vorig jaar prijswinnend in de Dutch Jazz Competition op NSJ) niet. Ze kabbelen wat voort, met ijle synths, wolkige ritmes en omfloerste saxen. Maar daarna, en eigenlijk zet de verbetering al in op het eind van Rien Ne Va Plus, gebeurt er iets merkwaardigs. Het lijkt erop alsof de band halverwege de opnamesessies peper in de bips heeft genoten, want de zaak komt op gang.

Urb Hog opent met een lekker dwarsig ritme en vervolgt met fijne jazzy saxen. Wepetepewy is precies wat de titel doet vermoeden, een springerig nummer dat de luisteraar meeneemt op een spacey trip, en Brand Newbee begint zowaar met iets dat op een clavinet lijkt, een instrument dat funk belooft. En opdient. ‘t Is bijna P-funk zelfs!

Frozen is derhalve een wat onevenwichtig album, waarbij de minste tracks merkwaardig genoeg aan het begin staan. Getuige het tweede deel van de plaat beschikt Liquid Lefty over muzikaal talent en compositorische kracht. De band zou bij een eventueel volgend album de handrem mogen laten vieren en all out gaan. Dan horen we vast en zeker wat de band werkelijk in huis heeft.

De cd is vanaf maart te verkrijgen via iTunes, Amazon, CD Baby en http://www.liquidlefty.nl/


Ook op Blues Magazine ...