Levon Helm – “Electric Dirt”
Label: Dirt Farmer Music/Vanguard Records
Formaat: CD
Datum release: 30 juni 2009

levon-helm-electric-dirt

In het najaar van 2007 bracht de voormalige drummer, en enige niet-Canadees, van The Band ‘Dirt Farmer’ uit, zijn eerste solo-album in 25 jaar. Met het uitbrengen van dit album mocht Levon Helm rekenen op lovende recensies met als hoogtepunt het winnen van een Grammy voor ‘Best Traditional Folk Album’ van het jaar waarna The Americana Music Association hem tot ‘Artist of the Year’ benoemde.
Het bleek een bron van creativiteit te hebben losgemaakt want er werd direkt gewerkt aan nieuw materiaal voor een eventuele opvolger die we met een gerust hart mogen bestempelen als ‘Dirt Farmer II’. Overeenkomsten zijn er genoeg, zo is ‘Electric Dirt’ voorzien van Helm’s percussiewerk en in de vocale harmonieën wordt hij weer bijgestaan door zijn dochter Amy die daarbij regelmatig de mandoline hanteert.
De interpretatie van het door Grateful Dead bekend gemaakte ‘Tennessee Jed’ lijkt hem op het lijf geschreven en is tevens een visite-kaartje van wat er nog te wachten staat.
‘Move Along Train’ is een intense gospel vol wanhoop die een vervolg lijkt te zijn op ‘You Gotta Move’. ‘I’ll Do All That I Can To Survive’ zingt hij in derde track ‘Growing Trade’ over de strijd die een boer moet leveren om te overleven maar waarin indirect wordt verwezen naar een turbulente tijd waarin Helm een ernstige (keel-)ziekte moest overwinnen en daarnaast zo goed als platzak was. ‘Golden Bird’ van Happy Traum had op een album van The Band kunnen staan maar klinkt in 2009 nog zeer verantwoord. Voor bluesliefhebbers wordt het interessant aangezien ‘Stuff You Gotta Watch’ van Muddy Waters op respectvolle wijze onder handen wordt genomen door Helm.
Met ‘King Fish’ van Randy Newman wanen we ons in New Orleans als Allen Toussaint het koperwerk voor zijn rekening neemt. In het eveneens van Muddy Waters afkomstige‘You Can’t Lose What You Ain’t Never Had’ bespeelt de meester op hartstochtelijke wijze de mandoline terwijl hij aantoont nog altijd krachtig bij stem te zijn.
Evenals ‘Dirt Farmer’ is ook deze nieuwe schijf geproduceerd door Larry Campbell die we kennen van Bob Dylan’s recente werk, en ook nu is er voor gekozen om het op te nemen in ‘The Barn’, The Levon Helm Studios, te Woodstock. In The United States is inmiddels een omvangrijke tournee gestart waarbij artiesten als Joe Louis Walker, Donald Fagen en John Prine gast-optredens verzorgen bij Helm die vitaler lijkt dan ooit.
Levon Helm heeft zich met ‘Electric Dirt’ ingegraven in de roots-muziek van zijn land en zal daar wederom alle lof mee oogsten.
(Jeroen Bakker)

Tracks:
01. Tennessee Jed
02. Move Along Train
03. Growing Trade
04. Golden Bird
05. Stuff You Gotta Watch
06. King Fish
07. You Can’t Lose What You Ain’t Never Had
08. When I Go Away
09. Heaven’s Pearls
10. I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free

Website Levon Helm : www.levonhelm.com


Ook op Blues Magazine ...