Foto Cd-recensie: Lazy Grey – Making tracks

Label: Eigen beheer
Release: juni 2023 (te bestellen via website)

Tekst: André Wittebroek

Lazy Grey is een Belgische blues/rock/funk band uit Antwerpen en bestaat sinds 2019. Men is begonnen met het spelen van covers en dan de meest moeilijke en complexe en is toen ook begonnen met het schrijven van eigen nummers en het resultaat is nu hun debuutalbum ‘MakingTracks’. De band bestaat uit de Joost de Lange, ook bekend van zijn Joost de Lange Band, zanger en songwriter Thomas Maenhout, bassist Jan Meijers, drummer Robert Cogen en toetsenist Stefan Verbeek.

Op het album met bijgevoegd tekstboekje staan allemaal zelfgeschreven nummers, elf door Thomas Maenhout en Big Talkin’ Man door hem met Joost de Lange.

Het album opent met “Blood From A Stone” met lange gitaartoon en boogiet dan zalig verder met diepe groove van bas en drums en de krachtige, iets rauwe stem van Thomas. Een spetterende gitaarsolo en daarna met, volle Hammond maken het een heerlijke opener. Rockend gaat het verder met “The Equation” en mooie breaks in dit nummer: rockend, rustig en een uptempo eind. “Man On A Mission” is uptempo, lekker strak en heeft fijne gitaarriffs. Het nummer heeft een heerlijke groove en de orgelsolo is top en bas, drums en rustige zang in het midden. Geweldig gevarieerd nummer. Koorzang opent het funky “Big Talkin’ Man” door de bas en funky riffs. Koorzang komt terug en een puntige solo van Joost volgt. “Long Time Coming” is uptempo rockend met hakkende drums, snelle bas en een break met rustige zang. Dan de werkelijk schitterend met diepe stem gezongen ballade en titelsong “Makin’ Tracks” en heeft een fantastische solo van Joost, warm, vol. Alleen het refrein Oh oh wordt wel erg vaak herhaald. Met een diepe funky bas en zang begint de funky blues “Hole In My Pocket” met heerlijke ritmes en mooi duel orgel en gitaar. Topsong. Stevige bluesrock in “I Believe” met vette drive en pompende bas en strakke drums en mooi koortje, Hammond en gitaar. De ballade “Heavy Rain” begint met ingetogen gitaar en orgel waarna de zang vol emotie volgt. “Fakin’ The Blues” heeft een prachtig rustig begin met gitaartje, orgel en dan knallend overgaand in een rockende blues met korte Hammondsolo en gitaarsolo en koorzang door het hele nummer. Met drums begint “Good Tonight” en rockt dan verder met pianootje, orgel en gitaar. Strak en stevig ook de ritmesectie. Als afsluiter het zeer verrassende, slepende, onweerstaanbare “Stray Dog Blues”. Laidback zang met stemvervormer, schitterend gitaar, diepe funky bas , prachtige sferische klanken door electric clave. Wat een nummer, alleen dit al is de aanschaf van het album waard……

Conclusie:
Wat een fantastisch en verrassend debuutalbum heeft Lazy Grey gemaakt. Soulvolle zang, top gespeeld, afwisselende songs met mooie verrassende breaks, fijne grooves en tempowisselingen. Topalbum!

Stray Dog Blues

 
Line Up:
Joost de Lange: gitaar
Sefan Verbeek: Hammond, piano, electric clav
Jan Meijers: bass
Robert Cogen: drums
Thomas Maenhout: vocals

Tracks: 01: Blood From A Stone 02: The Equation 03:Man On A Missiom 04: Big Talkin’ Man 05: Long Time Coming 06: Making Tracks 07: Hole In My Pocket 08: I Believe 09: Heavy Rain 10: Fakin’ The Blues 11: Good Tonight 12: Stray Dog Blues

Links:
www.lazygrey.com
www.facebook.com/lazygreyblues
Bookings: stefan@lazygrey.com


Ook op Blues Magazine ...