Jim Byrnes – “My Walking Stick”
Label: Black Hen Music
Formaat: CD
Datum release: Mei 2009

Jim-Byrnes_My-Walking-Stick

5 cd’s sinds 1981 bracht Jim Byrnes uit. Niet al teveel voor een professioneel artiest. Maar dat zegt niet altijd alles, het gaat om de kwaliteit.
De 60 jarige Jim kent het leven en de blues. Niet in de laatste plaats door z’n eigen levensverhaal , gekenmerkt door groot ongeluk en dan jezelf toch herpakken . Jim Byrnes is ook acteur en speelde o.a. in films en tv-series ,zoals Highlander en Wiseguy.
Tegenwoordig prevaleert de muziek. Op jonge leeftijd leerde hij piano en gitaar spelen. Het schrijven van nieuwe songs en het arrangeren van bestaande songs gaat hem goed af. Daarnaast beschikt hij over een stem met bluestimbre: fijnkorrelig schuurpapier. Gospel- en jazzinvloeden kenmerken zijn cd’s. In 2007 ontving deze Canadese Amerikaan menig nominatie voor de cd House of Refugé.
In 2008 kwam dan ook de follow-up die nu in Europa is uitgebracht My Walking Stick.
De cd kenmerkt zich door de kunst van het weglaten. Nergens een overbodig toontje of versierinkje. Geen instrument teveel. Het geeft een transparantie aan de muziek ,die goed te beluisteren is op een rustig moment , met een goed glas. Lookin for love is een cover die van mij niet had gehoeven, maar dat is een kwestie van smaak.
Ol’Rattler vertelt over het feit dat niets in leven hetzelfde lijkt/is. Mooie ingetogen song. Ophelia is een mooie cover van de Band. De strijkers had ik er zelf niet ondergezet,daarentegen klinkt het orgel prima. Liefde,dood en bezinning zijn thema’s die doorklinken in Three Shots, Drown in My Own Tears, What are they doing in heaven today en On Life.
Fijnzinnig ingezongen en hier en daar een mooie slide. Vergezeld van muzikanten als Keith Lowe (bass), Chris Gestrin (toetsen),Stephen Hodges (slagwerk),S teve Dawson en het gospeltrio The Sojourners is het een interessante cd geworden. Goed te beluisteren wanneer je in een melancholische bui bent.
Jim Byrnes krijgt er vast en zeker een aantal nominaties bij.
(Wim Velderman)

Tracks:
01. Ol’ Rattler
02. Walk On Boy
03. My Walking Stick
04. Lookin’ For A Love
05. Ophelia
06. Talk In Circles
07. Three Shots
08. Lonely Blue Boy (Danny’s Song)
09. Drown In My Own Tears
10. I’m Living Off The Love You Give
11. What Are They Doing In Heaven Today?
12. I Want My Crown
13. One Life (Creole Poetry)

Website Jim Byrnes : www.jamestbyrnes.com


Ook op Blues Magazine ...