Jason Ricci & New Blood – “Done With The Devil”
Label: Electro Groove Records
Formaat: CD
Datum release: April 2009

Jason Ricci & New Blood - Done With The Devil (CD)

Sinds zijn gast optredens bij Walter Trout in November 2008 (zie verslag hier) geniet Jason Ricci ook enige bekendheid in Nederland. Tijdens deze optredens maakte hij erg veel indruk met zijn geweldige bluesharp spel. Het concert gegeven in Tivoli te Utrecht behoort zelfs tot een van de beste Walter Trout concerten ooit. Als gevolg van deze samenwerking staat Jason Ricci en zijn band New Blood de komende periode enkele malen met zijn eigen band op de Nederlandse podia en festivals (zie concertagenda).
Jason Ricci zelf behoort volgens de kenners tot de beste bluesharp spelers sinds bv de legendarische Charlie Musselwhite. De ondersteunende gitarist van de band is, Shawn Starski, door de lezers van Guitar Player Magazine in Amerika tot de beste 10 gitaristen van 2008 verkozen.

De opening van de CD is een fijne start en begint met een swingend nummer waar Jason Ricci met zijn bluesharp gelijk dominant aanwezig is. ‘Sweet Loving’ laat een easy swing horen waarin de toetsen duidelijk zijn de horen als ondersteuning. Het funky/soul achtige ‘Holler For Craig Lawler zal de liefhebbers van dit genre wel aanspreken. De ruimte die gegeven wordt aan een stukje bass, gitaar en de bluesharp solo geeft dit nummer wel iets extra’s. Met ‘Broken Toy’ komen we de eerste slow song tegen. Track 5 neigt naar jazz en Jason trekt het initiatief weer volledig na zich om vervolgens alle ruimte te geven aan de andere muziekanten. ‘I Turned Into A Martian’ is een stevige bluesrock song die live wel eens erg aan zou kunnen spreken. Track 8 is de 2de slowblues van dit schijfje. Naar meerdere luister beurten en met de ogen dicht blijkt het erg pakkend te zijn. Hoewel de eerste indruk weinig bijzonderheden achterlaat. In ‘How It Come To Be’ eist Jason Ricci de volledige aandacht op door hoewel niet dominant toch steeds aanwezig te zijn in dit easy swing nummer.
Vervolgens weer een funk/soul achtig nummer. De muzikale afwisseling tussen de gebruikte instrumenten en de fijne zang maakt dit één van toppers van deze cd.
De bijna 9 minuten durende track ‘Afro Blue’ geeft ruimte aan de jazz/fusion en funk. Echter geen song wat de bluesrocker zal aanspreken. Waarschijnlijk wel een hoogte punt voor de fans van de categorie in dit genre. ‘Keep The Wolf From My Door’ is weer een lekkere blues.
De laatste track ‘Entlightenment’ maakt deze schijf compleet. Een prima CD waar Jason Ricci zijn veelzijdigheid ten toon spreidt en laat horen de over de “Blues and Beyond” te beschikken. De liefhebbers van de bluesrock zullen mijn inziens dit schijfje niet goed genoeg vinden om het aan te schaffen.
(Gerrit Harmsen)

Tracks:
01. Done With The Devil
02. Sweet Loving
03. Holler For Craig Lawler
04. Broken Toy
05. Ptryptophan Pterodactyl
06. I Turned Into A Martian
07. As Long As I Have
08. How It Come To Be
09. Life Of Denial
10. Afro Blue
11. Keep The Wolf From My Door
12. Entlightenment

Bandleden:
Jason Ricci: Vocals & Chromatic, Diatonic, Chord, Polyphonia harmonicas
Shawn Starski: Electric Guitar, Acoustic Guitar, Dobro Guitar, & Vocals
Todd “Buck Weed” Edmunds: Tuba, Electric Bass, Double Bass, & Vocals
Ed Michaels: Drums & Vocals

Gastmuziekanten:
Shawn Kellerman: Guitar & Vocals
Rudy Miller: Drums & Percussion
Phillip Wolfe: Piano & Organ

Website Jason Ricci : www.jasonricci.com | www.myspace.com/jasonricciandnewblood


Ook op Blues Magazine ...