Jack Bruce and the Cuicoland Express – Live At The Milky Way 2001

Format: 2 CD’s / Label: Flaccid Parrot Records / Release datum: 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Stan van der Lugt

Jack Bruce and the Cuicoland Express - Live At The Milky Way 2001Live at the Milky Way is een concertregistratie van Jack Bruce en zijn toenmalige band in de Melkweg in Amsterdam. Het optreden was onderdeel van een tournee ter promotie van het album Shadows In The Air, waarop Bruce zes van zijn (Cream)klassiekers in een nieuw jasje stak en negen nieuwe songs liet horen.
Opvallend was het gebruik van Zuid-Amerikaanse ritmes op Shadows In The Air dat vooral de klassiekers een exotisch tintje gaf.

Jack Bruce is een muzikant die niet schuwt om risico’s te nemen. Bruce liet zich dan ook tijdens de tournee ondersteunen door maar liefs drie drummers/percussionisten.
Ook de keuze voor Livin Colour gitarist Vernon Reid is opmerkelijk want Reid staat bekend om zijn anarchistische gitaarspel, met invloeden uit de heavy metal, punk en avant-garde jazz.
Van de dertien nummers die Jack Bruce in De Melkweg zou spelen waren er elf afkomstig van Shadows In The Air, waaronder nieuwe songs als Surge, Dark Heart en Heartquake en bewerkingen van klassiekers als Out Into The Fields, White Room en Sunshine Of Your Love.
Voor de mensen die Jack Bruce voornamelijk kennen van The Cream zal dit album wel eens een openbaring kunnen zijn. Niet alleen oeverloos gebeuk maar ook prachtig gearrangeerde songs die worden ondersteund door een drietal geweldige trommelaars waarbij Carlos Santana zijn vingers nog zal aflikken.
De band is bijzonder goed op elkaar ingespeeld en de interactie tussen de baspartijen van Bruce, de toetsen van virtuoos Bernie Worrell, en het tegendraadse gitaarspel van Vernon Reid geven een ongeëvenaarde spanning die de songs alleen maar ten goede komen.

Ondergetekende was aanwezig bij deze memorabele avond en is dan ook verheugd dat Jack Bruce bijna tien jaar na dato een platenmaatschappij heeft gevonden die bereid was om deze legendarische opnamen uit te brengen. 

Tracklist disc: 1
1. Surge
2. Out Into The Fields
3. 52nd Street
4. Heartquake
5. This Anger’s a Liar
6. Sunshine of Your Love
7. Milonga

Tracklist disc: 2
1. Windowless Rooms
2. Dark Heart
3. White Room
4. We’re Going Wrong/Politician
5. 52nd Street Encore

Jack Bruce-bass, keys and vocals
Bernie Worrell-keys
Vernon Reid-guitar;
Richie Flores, Robbie Ameen and Horacio El Negro Hernandez-drums and percussion

Internet: www.jackbruce.com


Ook op Blues Magazine ...