Hot Club Of Cowtown - What Makes Bob Holler

Hot Club Of Cowtown – What Makes Bob Holler

Format: CD / Label: Proper Records / Distributie: Rough Trade / Release : januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Patrick Engelen

Wat als tekst bijgeleverd was, was misschien wel het meest opmerkelijke aan het album. Om die uitspraak te begrijpen moet je het album toch echt gaan horen: Hot Club of Cowtown heeft meer dan tien albums op hun naam staan maar deze namen ze op in drie! dagen, tussen de bedrijven van een tour door. ‘What makes Bob holler’ is de titel en het is een meer dan waardig tribute aan de ‘King of Western Swing’, Bob Wills genaamd. Bob Wills heeft geleefd van 1905 tot 1975 en heeft met zijn Texas Playboys heerlijke muziek geschreven en gespeeld die m.n. in de veertiger jaren erg populair was. Even kort voor de leken die niet thuis zijn in de zgn. ‘Western Swing’; Een stroming van de country muziek die ongeveer in het eerste kwart van de vorige eeuw langzaam ontstond die qua arrangement wel weer veel overeenkomsten had met de blues. Eerst heel basic met enkel akoestische instrumenten maar toen de elektriciteit z’n intrede deed in de muziek kwamen daar al snel de elektrische gitaar en (lap)steel gitaar bij. Weer een stuk later vloeide deze tak van de country naar allerlei kanten, m.n. naar rockabilly.

Hotclub of Cowtown doet het op het album in z’n bijna meest primitieve vorm. Semi acoustische hollowbody gitaar, een contrabas en een echte countryfiddle! Deze mensen weten wat ze doen en de passie die ze hebben straalt uit over het hele album. Bob Wills mocht dan een man geweest zijn, de Cowtown boys houden zich hoofdzakelijk bezig met de instrumenten maar en zingen hier en daar lead. En wie is dan die Cowtown Gal?? Elana James doet die prachtige leadzang en viool. Op zich ben ik niet zo van de violen, dacht ik (tenzij het Stephane Grapelli is) maar wat deze schoonheid neerzet vind ik werkelijk geweldig. Ze speelt al een flink tijdje met Whit Smith, de gitarist en dat is goed te horen. Viool en gitaar wisselen elkaar in begeleiding en solo zo enorm vloeiend af en complementeren elkaar dat ik soms verrast was dat er een wissel tussen de 2 had plaatsgevonden en dat ik dat later pas door had. De naam ‘Hotclub’ komt ook niet uit de lucht vallen, ik hoor bij vlagen op smaakvolle wijze Django invloeden terug. Weer even een stukje verduidelijking; Zigeunerjazzgitarist Django Reinhardt wordt door velen beschouwd als 1 van de meest smaakvolle en technisch hoogst begaafdste gitaristen ooit. Zeker als je die status weet te verwerven terwijl je een paar vingers deels moet missen. Te cool! Maar ik dwaal af..

Whit Smith, die me ook regelmatig doet denken aan Charlie Christian weet een enorm stijlvol geluid neer te zetten als gitarist en wat is er heerlijker dan als gitarist een grootmeester op een contrabas naast je te hebben staan, riep ik uit eigen ervaring. Jake Erwin is als contrabassist meerdere stijlen meester, in staat om swingende baslijnen te spelen tot compleet los te gaan met de zgn ‘slap’ stijl. Rockabillies en psychobilly bassisten, haal met dit album je hart op, zelfs al was het alleen al door de rijke muziekgeschiedenis die ‘What makes Bob holler’ herbergt. Toen ik het album ter review kreeg was ik niet thuis in Bob Wills. Er is altijd weer meer te leren, zeg maar.. Dit is dan wel weer zo’n album waar ik de meeste songs dan wel van kende, zij het van andere artiesten dan Bob Wills. Geeft op zich wel weer dat deze man een enorme invloed heeft gehad op de (country)muziek. Hotclub of Cowtown is door een simpele krantenadvertentie bijeen gebracht, is sinds een flink aantal jaren misschien wel DE band ter wereld die cum laude afgestudeerd is in ‘Western swing’. Of begin ik tegen beter weten in toch langzaam te geloven dat reïncarnatie bestaat en deze mensen ooit eerder in een ander pak het levenslicht zagen….

Mocht het zo zijn dat je helemaal gek bent van Status Quo of van The Rolling Stones en daarnaast niet al teveel van de elektrische bluesrock wil afdwalen, koop dit album dan zeker niet. Maaaar als je van een flinke vleug country houdt met verwijzingen naar allerlei stijlen dan moet je dit album pakken, bijzonder goed gemasterd en ondanks het enorm ‘oude’ karakter van de songs toch zeer toegankelijk. Ik wil er nog 1!

Tracks

1. She’s Killing Me 2:44
2. It’s All Your Fault 2:55
3. Time Changes Everything 2:29
4. A Maiden’s Prayer 3:43
5. Oklahoma Hills 3:14
6. Big Balls In Cowtown 2:33
7. Keeper Of My Heart 3:53
8. Smith’s Reel 1:53
9. The Devil Ain’t Lazy 2:35
10. Along The Navajo Trail 3:05
11. Faded Love 3:32
12. What’s The Matter With The Mill 2:33
13. Osage Stomp 2:46
14. Stay A Little Longer 3:04

Website artiest : http://hotclubofcowtown.com/


Ook op Blues Magazine ...