Henrik Freischlader - Still Frame Replay (Album cover)

Henrik Freischlader – Still Frame Replay

Format: CD en LP / Label: Cable Car Records / Release : 25 februari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: André Wittebroek

Na zijn laatste studio CD  -Recorded By Martin Meinschaefer- , die vooral zeer bluesy en puur was, dan nu de opvolger Still Frame Replay. Zoals Henrik al zei in de vooraankondiging, is deze steviger en rockt meer. Het accent ligt meer op steviger gitaarwerk en een meer op de voorgrond tredende ritmesectie. Zijn markante stem blijft ook hier  imponeren, vooral in de rustiger nummers. Het is een CD geworden waarin verschillende muziekstijlen zoals  rock, jazz, funk, soul  en balladeblues aan elkaar gesmeed worden door die ene muziekstijl waaraan  Bluesmagazine haar naam ontleent: de blues (en beyond dus). Dit levert een CD op die erg divers is.
Martin Meinschaefer  was  weer verantwoordelijk voor de  analoge opnames, wat een vol en warm geluid  geeft.

De CD begint met de rockende titeltrack Still Frame Replay waarin vriend en collega Joe Bonamassa met een  geweldige  solo de toon zet. De beukende drums, de scheurende gitaren en die karakteristieke stem maken het rock puur. Longer Days heeft een heerlijke groove met een strak ritme. Een jazzyswing kenmerkt Come On My Love en kan zo uit een donkere jazzclub uit vroeger tijden stammen. In What’s My Name komt de soulvolle zangstem van Henrik vol tot uiting op weer die lekkere groove. Dan zijn we bij , voor mij een van de absolute hoogtepunten: de schitterende slowblues  In Memory of Your Love. Weergaloos mooi gitaarspel, diep, gevoelig. Dit nummer raakt me enorm: ja, muziek blijft emotie. Gentlemen heeft wat funk, wat Carribisch, wat Cubaans in zich, weer helemaal anders. Dan naar de volgende rocker If I Could Only Be Myself: mooi  scheurend gitaarwerk overgaand in de  slow ballade  I’ve Got It Good  en die is groovend en relaxt met een puntige solo. Het volgende nummer Growing Old is voor mij de minste van de CD, heel erg rustig en wat eentonig. De laatste 2 nummers maken het weer helemaal goed: Do Did Done heeft een geweldig heavy intro waarbij die unieke combinatie van Henrik’s stem en gitaarspel in elkaar vloeien. De afsluiter Look At That Fool is een waardige. Een heel afwisselende mix van rustig en hard met mooie zang en koortjes.
Verder valt zeker nog  te vermelden dat Henrik  alle nummers zelf geschreven en gecomponeerd heeft.

Conclusie: een zeer gevarieerde CD waarin veel muziekstijlen, zoals  rock, soul, funk, pop, jazz door de onderliggende blueslaag in elkaar vloeien. De karakteristieke tempowisselingen  in de composities en Henrik’s aparte zang en gitaarspel zijn gebleven. Ik raad een ieder dan ook aan deze CD te gaan beluisteren en oordeel zelf.
De man blijft uniek.

Tracks:
01. Still Frame Replay (feat. Joe Bonamassa)
02. Longer Days
03. Come On My Love
04. What’s My Name
05. In Memory Of Your Love
06. Gentlemen
07. If I Could Only Be Myself
08. I’ve Got It Good 
09. Growing Old
10. Do Did Done
11. Look At That Fool

Tevens verkrijgbaar op vinyl met als bonus de songs

12. The Blues (bonus track/Live)
13. I’d rather go Blind (Bonus track/Live)
14. Empty Threads (Bonus track)

Win gesigneerde Dubbel LP Henrik Freischlader

BluesMagazine.nl mag namens Henrik een 3-tal gesigneerde exemplaren verloten onder de inzenders! Interesse? Klik hier en vul het deelname formulier in

Website artiest: www.henrik-freischlader.de


Ook op Blues Magazine ...