gonstermachers-the-crushing-giftArtiest: Gonstermachers
Titel: The Crushing Gift
Formaat: CD
Label: CDBaby
Release datum: 2008

Deze New-yorkse formatie brengt een donkere mix van Blues vermengd met allerlei soorten van muziek.

De ene keer hoor je Blues-rock en net zo gemakkelijk een Tango in efamira’s Tango, terwijl ie daarvoor nog droevenis alom was in “All of heaven fallin’ rain”- ala Tom Waits. Dit nummer wordt prachtig ingekleurd met accordeon. Deze mensen maken heel veel gebruik van allerlei percussie-instrumenten, en zowiezo allerlei instrumenten, waardoor elke track iets heel bijzonders krijgt.

De Blues-harp speelt een voorname en vooral stuwende rol in het geheel, maar alle muzikanten weten vooral ook waar de mosterd gehaald is, nl. bij mensen als Howlin’ Wolf, Tom Waits, Nick Cave en meerdere van die eigenzinnige types. De muziek is daarom ook zeer afwisselend, en ondanks de donkere vocalen van frontman Leo Crandall krijgen sommige tracks een zeer levendig karakter.

Gruizige bluesklanken in “Baby get it over”, dat enigszins een beetje blues-rockachtig aan doet, en vrijwel instrumentaal is.

Dan “back to the roots” met “and your devil coming” die weer helemaal Waits herbergt met een zeer sobere begeleiding. Afsluiter van het album is een blues-klassieker optima forma- “John the revelator” (wie kent het niet?) Deze uitvoering krijgt een gospelachtig tintje met een Waits sausje. Ja, je hoort het al veel Waits dingen in dit album, maar veel meer dan dat. Met het eerste album lieten ze al zien een zeer eigenzinnige benadering te hebben voor het maken van muziek, en vooral erg orgineel te zijn.

Bezetting:
Leo crandall : vocals-cello-requinto-lap steel-marxolin
Rich Curry : washtubb-bass-vocals-washtub drum-vocatron
Curtis Waterman : harmonica-vocals-camerounian-tambour
Hymie Witthoft : drumset-gongs-tambour-war drum.

En dan ook nog speciale gasten, kortom te veel allemaal te noemen denk ik zomaar, maar van harte aanbevolen die even wat verder kijken dan de “gewone Blues”. Deze mensen mogen wat mij betreft een stuk bekender worden, want dit is muziek recht uit het hart gemaakt, en dat ze dan van die vroegere invloeden gebruiken, daar heb ik totaal geen moeite mee hoor, dus houd je van Tom Waits, Ian Siegal, Howlin Wolf, Nick Cave – dan is dit een absolute must. De debuut cd is het begin nog maar, maar zet zeker de toon voor een band die vernieuwing in hun aderen heeft, gezien o.a. het gebruik van zoveel instrumentarium , wat vooral niet de voor de hand liggende dingen zijn. Ik zou eerlijk zeggen dat ik een aantal dingen niet eens ken, dus ga maar eens op onderzoek uit.
(frank van engelen)

Tracks:
01 Charlemagne
02 Come to Life No More
03 All of Heaven’s Fallin’ Rain
04 Effamira’s Tango
05 Bushmeat
06 I’m Gonna Lay Down By My Side
07 Baby, Get Over It
08 And Your Devil Is Comin’
09 John Revelator
10 The Crushing Gift

Website Gonstermachers : www.gonstermachers.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.