DeWolff -  Orchards/Lupine

DeWolff – Orchards/Lupine

Format: CD / Label: REMusic Records / Release: januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: André Wittebroek

Orchards/Lupine  is de titel van de nieuwste CD van de jonge Nederlandse band DeWolff. Vooral  na hun TV-optredens in De Wereld Draait Door en het alom bekende Rockpalast (zie interview) is het snel gegaan met deze band.
Met het  optreden bij Rockpalast nog in mijn gedachten begin ik dan aan deze CD. Zoals in het interview al vermeld , gaat hun muziekstijl zo’n 40 jaar terug in de tijd. Het zestiger en zeventiger jaren geluid van de vorige eeuw is de rode draad in de muziek, zo ook op deze nieuwe plaat.

De CD  is verpakt  in een  luxe  klaphoes met  tekeningen in de kleuren roze, paars, oranje en een vloeiend lijnenspel, die ik nog ken van de vloeistofprojectoren uit de jeugdcentra en de elpeehoezen van toen. Memories.

Alle ingrediënten voor een zalige reis terug in de muzieksoort, waarmee ik ben opgegroeid zijn er weer: de bekende Hammondakkoorden, de soepele zeer aparte zang, de prachtige arrangementen , de bewuste vervormingen van het geluid , het sterk analoge en warme geluid en de onverwachte tempowisselingen.
Het wordt ook nog eens gebracht met een vanzelfsprekendheid alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Deze CD  is  een muzikaal 3 sterren Michelindiner geworden,  overgoten met een Doors, Zappa,  Hawkwind, Caravan,  Uriah Heep, Cream, Soft Machine, Deep Purple  en Hendrix saus!! Wat een  plaat. Psychedelica in optima forma!
De eerste keer dacht ik dat het gewoon een  goede plaat was, de tweede keer  geweldig en de derde keer: absoluut uniek! Elke draaibeurt  ontdek  je weer wat nieuws, net als bij de bands die hiervoor genoemd zijn.
Laat ik vooropstellen dat het geen gemakkelijke plaat is, maar wanneer je er goed naar luistert,( advies : met koptelefoon!),  dan ontplooit zich het geheel als een meesterwerk. Men moet wel van deze stijl houden, maar dat geldt voor alle soorten muziek; ieder zijn of haar smaak, maar dat het vreselijk  goed in elkaar steekt, staat buiten kijf.

Wat moet er verder nog gezegd worden?  Wat zijn de mooiste nummers, wat valt op? Niets denk ik. Ja, dan maar,nummer 10 , The Pistol, omdat die het langste duurt en vanaf 2.59,  onvoorstelbaar mooi! Heb je de CD gekocht, dit nummer het eerst draaien!  Alle nummers hebben dat extra, dat speciale, dat aparte. Gewoon luisteren en genieten!

Conclusie: een topplaat in elk opzicht!

De band:
Pablo van der Poel: guitars, vocals, harp, bassguitar.
Luka van der Poel: drums, bongos, banjo, vocals
Robin Piso: Hammond organ, Mellotron, piano, thermin, Rhodes and vocals.

Tracklist:
1.Diamonds
2. Evil And The Midnight Sun
3. Everything Everywhere
4. Who Are You or the Magnificence of Loving a Million Strangers
5. Love in C Minor
6. Higher Than The Sun
7. Pick Your Bones Out Of The Water
8. Seashell Woman
9. Fever
10. The Pistol
11.Poison

Website artiest: www.dewolff.nu


Ook op Blues Magazine ...