Artiest: Derek Trucks Band
Titel: Already Free
Formaat: CD
Label: RCA Victor
Release datum: januari 2009

CD bestellen bij Bol.com

The Derek Trucks Band - Already Free (CD)

Slide guitarist Derek Trucks gaat al ruim 15 jaar tekeer in zijn eigen band, die buiten Blues-Rock tapt uit vaatjes als Wereldmuziek, Funk, Jazz, Gospel en ook improvisaties hoog in het vaandel heeft staan.

Hier ging overigens wel het nodige werk aan vooraf. Meneer Trucks deed genoeg ervaring op in The Allman Brothers, Govn’t Mule, Steve Stills, Bob Dylan en meerdere. Het is een Slide mannetje op en top, maar schuwt ook samenwerking niet met mensen als Eric Clapton, Doyle Bramhall II, Warren Haynes, om er zo even een paar te noemen. Kortom deze man is van veel markten thuis. Soms moet ik weleens denken aan mensen als Duane Allman en Sonny Landreth als ik hem hoor, en er zit toch wel degelijk een groot verschil in, want hij heeft wel degelijk zijn eigen stijl.

Als je eens kijkt wat voor soort albums hij maakt, kan je alleen maar zeggen dat hij veel variatie pompt in zijn schijven, en ook een samenwerking met mensen als Bela Fleck te gek vindt.

Dit album is een vrij intiem album maar dat houdt niet in dat het een “belegen album” is geworden, in tegendeel zelfs, het is weer erg variabel , mooi en ingetogen bij vlagen, maar ook opzwepend, Groovend, Funky en swingend als altijd. Hulp krijgt ie van Doyle Bramhall II en z’n vrouw Susan Tedeschi, die weleens een soortement van nieuwe Bonny Rait genoemd wordt. Het album klinkt heerlijk ontspannen, en gaat zoals gezegd alle kanten op, met een zeer kundige begeleiding, en een prima vocalist, en een uiterst scherpe Trucks dus.

Nummers als “Sweet Inspiration” van jawel the Sweet Inspirations-begeleidingstrio van Elvis onder meer.- klinken lekker vet Soul en Gospelachtig. Dan “Our Love” – pure Americana van het zuiverste water, “Down don’t bother me” , Jazzy Funky stuff, waar de vonken van af springen. Dit album groeit per luisterbeurt, en ik kan je ook vooral aanraden om dit veel te draaien, pas dan ontdek je de “waarlijke intensiteit” van een muzikant, die buiten dat ie een vakman op en top is, elk album spannend kan houden, en heel veel genot bij muziekliefhebbers kan brengen, en dat is toch knap, als je bedenkt dat hij al heel wat albums heeft op zo een jonge leeftijd nog. Dat beloofd nog veel meer moois in the near future, Ik vind het helemaal goed, en als je nou nog meer wilt horen, check the Benefit-concerts van Warren Haynes maar eens dan, want ook dan kom je Derek Trucks tegen, en daarmee kunnen we dan ook vast stellen dat deze man uiterst geliefd is bij zij collega’s. Slide van de bovenste plank en een waar feest om elk moment van de dag mee te verfraaien.
(frank van engelen)

Tracks:
01. Down In The Flood
02. Something To Make You Happy
03. Maybe This Time
04. Sweet Inspiration
05. Don’t Miss Me
06. Get What You Deserve
07. Our Love
08. Down Don’t Bother Me
09. Days Is Almost Gone
10. Back Where I Started
11. I Know
12. Already Free

Website Derek Trucks Band : www.derektrucks.com


Ook op Blues Magazine ...