Demi Evans – “My America”
Label: Dixiefrog / Harmonia Mundi
Formaat: CD
Datum release: Maart 2009

demi-evans_my-america

Met de benoeming van Barack Obama is in de muziek-wereld veel losgemaakt.
Demi Evans verwelkomt, zoals te lezen valt in de inlay van ‘My America’, de nieuwe president en herinnert zij de lezer fijntjes aan de vele ontberingen zoals de Amerikaanse maatschappij die heeft gekend en nu nog steeds heeft.
Evans is geboren en opgegroeid in Dallas waar zij al op vroege leeftijd het gospel-koor versterkte en waar zij ook in aanraking kwam met blues, country, southern soul en folk-pop. Nina Simone vormde niet alleen qua stemgeluid een belangrijke inspiratiebron maar vooral ook vanwege haar sociale betrokkenheid zoals die in haar teksten te zien was.
Op het debuut ‘Why Do You Run’ uit 2006 was die invloed al enigszins voelbaar maar op deze opvolger heeft Evans een toegankelijke mix gemaakt van muzikale variatie gecombineerd met haar ervaringen in ‘haar’ America, zonder teveel als een predikante te willen fungeren.

De sociaal bewogen opener ‘Breathing Water’ brengt jazz, folk en reggae bij elkaar waarin naast een krachtige donkere stem het koperwerk een belangrijke rol speelt. ‘Blues In Pink’ is, zoals de titel wellicht doet vermoeden, interessant voor de slow-blues-liefhebbers en horen we een subtiele slide-gitaar in een prachtig opgebouwde ballad die handelt over de ellende van een alleenstaande vrouw met haar kind. ‘Trouble In Mind’ bevat met het akoestische gitaar-loopje nog meer blues-elementen waarbij het muzikale vakmanschap van haar voornamelijk Franse begeleidingsband goed tot uiting komt.
‘Too Bold To Be Ashamed’ is een prachtige slow-jazz vertelling over mensen als George W. Bush die met opgeheven hoofd een spoor van vernielingen teweeg brengen zoals ook in ‘My America’ de wereldwijde verantwoordelijkheden van Amerika door de jaren heen worden besproken.
In de afsluiter ‘Living Hands’ bewijst Evans een geweldig gospel-zangeres te zijn waarmee wordt aangetoond dat we hier met een zeer veelzijdige artieste van doen hebben die een hoopvolle blik op de toekomst richt zonder de alledaagse realiteit uit het oog te verliezen.
Om een lang verhaal kort te maken, dit album omvat alles over het leven en dan in het bijzonder het Amerikaanse leven.
(Jeroen Bakker)

Tracks:
01. Breathing Water
02. Blues In Pink
03. Trouble In Mind
04. The Next One Is A Train
05. Speak The Truth
06. Too Bold To Be Ashamed
07. My America
08. Don’t Cross Your Fingers
09. Awake This Morning
10. See Me Bawling
11. Jouney To Silence
12. Living Hands

Website Demi Evans : www.demi-evans.com/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.