C.W. Stoneking - King Hokum

C.W. Stoneking – King Hokum

Format : CD / Label : King Hokum Records / Distributie : Bertus / Release : 7 Maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Kaal, zonder opsmuk, puur, authentiek, rauw en vol overgave. Zo horen we de oude bluesmeesters zoals Son House, Robert Johnson en Charlie Patton het liefst.
Doe je ogen dicht en je bevindt je bij beluistering van ‘King Hokum’ voor even in de buurt van de Mississippi-Delta ergens tussen Clarksdale en Rosedale waar het in de jaren twintig van de vorige eeuw allemaal begon. Je hoort rumoerige kraaien en vervolgens een zanger die een paar tanden lijkt te missen. Gewapend met resonatorgitaar knalt hij er op ‘Way Out In The World’ een paar harde, felle tonen uit.
Is ‘King Hokum’ het resultaat van iemand die in die beginjaren is blijven hangen? Nee hoor. C.W. Stoneking is geboren in 1974 als Christopher William en afkomstig van ergens Down Under. ‘I Used To Think That White Men Couldn’t Sing The Blues’ vroeg tekstschrijver en multi-instrumentalist J. Walker zich hardop af toen hij met Stoneking de studio voor de eerste keer binnenliep. Hij kreeg het antwoord spoedig en keihard om de oren gesmeten.

‘King Hokum’ is een sfeerimpressie uit de beginjaren van de vorige eeuw, gemaakt door iemand die heel zorgvuldig met het prachtige, voornamelijk Amerikaanse muzikale erfgoed weet om te gaan.Vooralsnog alleen via de import te verkrijgen maar nu is het debuut-album van dit goed bewaarde bluesgeheim uit Australië eindelijk ook hier uitgebracht.
Een huifkar komt voorbij, we horen voetstappen in het grind, kerkklokken die overgaan in een banjo en vervolgens worden ondersteund door een heuse brassband in ‘Don’t Go Dancin Down The Darktown Stutter’s Hall’. De deuren en ramen hebben allemaal opengestaan want het is er waarschijnlijk bloedjeheet geweest in die studio. Er gebeurden dan ook rare dingen.
Stoneking laat zich in het suggestieve ‘You Took My Thing’ van zijn ondeugende kant horen samen met zijn tegenspeelster Kirsty Fraser. Kirsty blijkt zijn echtgenote te zijn en hoewel zij bekendheid geniet als actrice blijkt klinkt het allemaal behoorlijk verhit of oprecht zo u wilt.
Dixieland-jazz met zijn Primitive Horn Orchestra is er in het duet met diezelfde Kirsty Fraser tijdens ‘On A Christmas Day’ waarin het er ook weinig subtiel aan toe gaat.
‘Goin’ The Country’ moet daarentegen in een saloon zijn opgenomen waar de honkytonk piano het rumoer aan de bar deed overstemmen en waar tot in de vroege uurtjes werd gedanst.

Ondanks de lo-fi opnametechniek geeft ‘King Hokum’ na iedere luisterbeurt weer iets meer prijs maar al vroeg kan de overduidelijke conclusie getrokken worden dat het voorlopig met het uitbrengen van dit onwaarschijnlijk rootsy album voorlopig niet dichter bij de blues zal komen. Authentieker dan ‘King Hokum’ krijg je het wellicht nooit meer.

Tracklist:
01. Way Out In The World
02. Don’t Go Dancin’ Down The Darktown Stutter’s Hall
03. She’s A Bread Baker
04. Dodo Blues
05. On A Christmas Day
06. Charlie Bostocks Blues
07. Goin’ The Country
08. Bad Luck Everywhere You Go
09. Rich Man’s Blues
10. You Took My Thing
11. HandyMan Blues

Speeldata:
5 mrt 2011 – Nijmegen – Merleyn
6 mrt 2011 – Eindhoven – klokgebouw
8 mrt 2011 – Amsterdam – Paradiso
(de Belgische data zijn nagenoeg uitverkocht)

Website artiest : http://cwstoneking.com / www.myspace.com/cwstoneking


Ook op Blues Magazine ...