Cuby + Blizzards – “Cats Lost”
Label: PIAS
Formaat:
er zijn maar liefst drie versies van het album (allemaal met foto’s van anton corbijn) in de handel verkrijgbaar, namelijk
– normale CD versie
– limited edition digipack
– limited edition vinyl LP + CD + fotoboek
Datum release: Mei 2009

cuby-blizzards-cats-lost

Achteloos gooide vanmorgen de postbode de envelop met daarin het recensie-exemplaar van de nieuwe cd van de Stichting C+B door de brievenbus. Niet wetend welke cultuurdrager hij zo ruw behandeld. Gelukkig zit het zilveren schijfje snel veilig in m’n cd-machine.

Over de cd van Cuby en zijn Blizzards is de afgelopen dagen veel geschreven en op BluesMagazine.nl heb ik in maart het try-out concert behorend bij de cd al uitvoerig belicht (zie www.bluesmagazine.nl/concertverslag-cuby-and-the-blizzards-19-maart-2009-de-lantaarn-hellendoorn).

Al snel ben ik onder de indruk van de cd . Wat een magistraal geluid heeft de sound-engineer weten neer te zetten. Glashelder en goed in het stereobeeld. Eerlijk en dichtbij bij ingetogen songs, strak en basboost bij uptempo songs. Petje af.

Producer Lohues moet zich schamen. Schamen omdat hij veel tijd verdoet aan Allennig en zijn talent als bluesboy (muzikant,zanger,songwriter en producer) tijdelijk niet gebruikt. De LouisianaBluesClub ligt tijdelijk in een ver hoekje. Want eigenlijk weet Lohues veel van de blues en kan hij dat overbrengen op anderen. Wat heeft Lohues zijn best gedaan om deze cd als een 2009—versie te laten klinken,met behoud van de eigen identiteit van Cuby and the Blizzards. En dat is meer dan gelukt. Het tweede petje af en Daniel Lohues moet snel de LBC in ere herstellen.

De Blizzards spelen als verwacht, rasmuzikanten zijn het en goed geschoold (conservatorium) of zeer ervaren. Herman Deinum bassist met mooie baslijnen en veel variëteit. Sologitarist Erwin Java met orginele solo’s en de piano en hammondsounds van Helmig van der Vegt passen uitstekend bij het karakter van de songs. Hans LaFaille houdt de zaak goed bijelkaar als de drummer van de band. Dat is het 3de petje.

De opgeroepen grijze sfeer gefotografeerd door Anton Corbijn laat nog eens zien ,dat kosten nog moeite zijn gemaakt om er iets speciaals van te maken.
En de zanger dan zult u nu denken. Nou die zanger Harry Muskee gaat ,met genoegen, nog jaren mee in de blues. Hij durft te luisteren naar de tips van Lohues en stelt zich hier en daar kwetsbaar op. Dat geeft de cd nu net dat human face.

De komende maanden gaat C+B on tour en is te boeken bij Agents After All .De cd is uitgebracht op het Greytown-label.
De eerste aankoop van uw vakantiegeld?
(Wim Velderman)

Tracks:
1. Blues Is A Bad Habit
2. Deadlines
3. I’m In Your Corner
4. Low Country Blues
5. Baghdad Blues
6. Peabody Hotel Room #13
7. Devil Made Religion
8. Mama Won’t You Buy Me A Dream
9. Stranger
10. My Old Jimny
11. More Than I Could Ask For

Website : www.cubyandtheblizzards.nl

BIOGRAFIE

CUBY + BLIZZARDS – ’CATS LOST’

Release: 1 mei 2009

Cuby + Blizzards:
Harry Muskee (zang)
Herman Deinum (bas)
Erwin Java (gitaar)
Hans La Faille (drums)
Helmig van der Vegt (piano, toetsen)

Cats Lost heet het gloednieuwe album van Cuby + Blizzards. Een plaat die in sfeer en emotie doet denken aan legendarische voorgangers als Desolation (1966) en Groeten Uit Grollo (1967). Maar Harry ’Cuby’ Muskee slaat tekstueel een brug naar het heden. ”Ik schrijf over contemporaine dingen, niet meer alleen over de delta.”
Het is alweer elf jaar geleden dat het voorlaatste studio-album van Cuby + Blizzards verscheen. Na Dancing Bear (1998) was er weliswaar nog Boom Boom Bang (2003), maar die schijf was een thematisch eerbetoon aan John Lee Hooker. Muskee: ”Het was nooit de bedoeling dat Cats Lost zo lang op zich zou laten wachten. Maar ik wilde per se dat Daniël Lohues de plaat zou produceren. Het bleek nogal lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen.”
Muskee en Lohues behoren tot dezelfde muzikale familie. Ondanks hun leeftijdsverschil – Harry is nu 67, Daniël 38 – voelen de beide Drenten elkaar voortreffelijk aan. ”Daniël is mijn zelfverklaarde neef”, zegt Muskee. ”Hij heeft zijn huiswerk gedaan en is begonnen bij de basis: Woody Guthrie, Robert Johnson, Bob Dylan. Daarna pas Beatles en Stones. Het is goed werken met hem. Hij heeft een frisse kijk op de zaak.”
Ter voorbereiding beluisterde Lohues alle voorgaande C+B-producties in chronologische volgorde. Mede daardoor verwijst het eindproduct soms naar het roemrijke verleden van de band – de fraaie productie van Low Country Blues doet onmiddellijk denken aan de Top 2000-klassieker Window Of My Eyes. Maar de gedoseerde toevoeging van strijkers en blazers maakt Cats Lost ook helemaal ’2009’.
”Dit is geen typische bluesplaat”, vindt Muskee zelf. ”We verlaten regelmatig het 12-maten bluesschema. Zonder te vergeten waar we vandaan komen, heb ik geprobeerd het bluesgevoel onder te brengen in echte liedjes.”
De basis van de cd werd opgenomen in wijnlokaal Streuer in Grolloo, met de mobiele geluidsstudio van technicus J.P. Exalto. ”Studio’s zijn een noodzakelijk kwaad, vandaar dit alternatief”, zegt Muskee. Alleen de zangpartijen voegde hij later toe, in Studio Zeezicht in Spaarnwoude. Daar werd de plaat ook gemixt.

Waar Lohues zich als producer ongeremd voelde, daar verlegde ook tekstschrijver Muskee zijn grenzen. Baghdad Blues is een aanklacht tegen de oorlog in Irak, Stranger gaat over het terugsturen van vluchtelingen naar het land van herkomst. In Devil Made Religion poneert Muskee de stelling dat godsdienst een uitvinding van de duivel is geweest. ”Op den duur ging het hem vervelen en liet hij de mensen ermee zitten.”
In het al aangehaalde Low Country Blues bezingt ’Cuby’ de toegenomen ’hufterigheid’ in Nederland. ”De tekst dateert al van drie jaar geleden, maar wordt steeds actueler”, aldus de zanger, die tegenwoordig enkele maanden per jaar op Curaçao vertoeft. ”Berichten over conducteurs die in elkaar worden geslagen, ik begrijp daar helemaal niets van.”
En dan is er nog Mama Won’t You Buy Me A Dream, een titel die Muskee ooit bedacht met oud Blizzards-pianist Herman Brood. ”We hadden het plan daar samen een nummer van te maken, maar dat is er nooit meer van gekomen. Nu, na zoveel jaren, is het een eerbetoon aan Herman geworden.”

De hoesfoto is ook een soort eerbetoon. Maar dan juist aan Muskee zélf. Niemand minder dan Anton Corbijn, die naast U2 en Coldplay bijvoorbeeld ooit David Bowie, Captain Beefheart en Miles Davis voor de lens had, reisde daarvoor naar Grolloo. Corbijn posteerde Muskee en zijn band in het open veld. We zien de zanger op de rug, met zijn capuchon over de pet getrokken. ”Heel schraal, heel eenzaam. Ik lijk een soort landmark, een standbeeld, in het landschap. Dat is precies het gevoel van Cats Lost.”

Bluesmuzikanten stoppen niet bij de pensioengerechtigde leeftijd, of die nu wel of niet wordt verhoogd naar 67 jaar. De voltooiing van Cats Lost heeft een hoop creativiteit losgemaakt bij Muskee. “Ik sta al 47 jaar op de planken, en nog steeds met enorm veel plezier. De muziek heeft me veel moois gebracht. Natuurlijk is er in al die jaren ook veel mis gegaan; ik had veel rijker kunnen zijn. Maar dat is, zoals ze in Drenthe zeggen, een koe in de kont kieken.”

PRESENTATIE
’Cats Lost’ van Cuby + Blizzards is op 28 april 2009 gepresenteerd in Wijnlokaal Streuer, Grolloo


Ook op Blues Magazine ...